Eksportujemy więcej wieprzowiny. Zyski ze sprzedaży też rosną
Od stycznia do lipca Polska wyeksportowała 273,7 tys. ton mięsa wieprzowego o wartości 2421,1 mln zł - wynika ze wstępnych danych resortu rolnictwa. To odpowiednio o 9 i 27 proc. więcej w skali roku.
Aż o 54 proc. - do 34,3 tys. ton - w górę poszedł wolumen wywozu do Stanów Zjednoczonych. Nieznacznie spadły za to wysyłki do Włoch, gdzie sprzedano 34,9 tys. ton (-1 proc. r/r). Eksperci podkreślają jednak, że ze względu na relatywnie wysokie ceny skupu w ujęciu wartościowym odnotowano 20 proc. wzrost, który wyniósł 261 tys. zł - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Tuczarnia pod kontrakt z systemem zamgławiania
Mocno (z 30,3 do 40,7 tys ton) wzrosła sprzedaż do Niemiec, które są największym producentem mięsa wieprzowego w UE. Oznacza to wzrost aż o 35 proc., zaś na handlu z zachodnim sąsiadem zarobiliśmy o 72 proc. więcej niż o tym samym czasie przed rokiem.
Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do wymiany mięsem drobiowym, czy wołowym Polska wciąż ma ujemne saldo handlu zagranicznego wieprzowiną.
Pomimo wzrostu opłacalności tuczu trzody chlewnej i wzrostu pogłowia w pierwszym półroczu br. import był większy niż przed rokiem.
Od stycznia do lipca zakupiliśmy bowiem 388 tys. ton mięsa (+2 proc.).
Głównym dostawcą pozostają Niemcy (99,9 tys. ton, +9 proc.), a kolejnymi Belgia (98,9 tys. ton, -9 proc.) oraz Dania (70,9 tys. ton, +20 proc.).
- Książki warte polecenia: Sygnały świń