Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy zgromadziły od 9 do 30 marca w magazynach największe ilości mięsa w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy zgromadziły od 9 do 30 marca w magazynach największe ilości mięsa w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Tak wynika z danych przedstawionych właśnie przez Komisję Europejską. Jak informuje FAMMU/FAPA państwa Wspólnoty wprowadziły w tym czasie do magazynów ponad 43,5 tys. ton wieprzowiny.
Ze wszystkich produktów, do których przyznawane są dopłaty, najwięcej zgromadzono nóg bez kości (27,2 tys. ton - 62,5 proc. przechowywanego mięsa), boczku bez kości (16 proc.) i szynki (6 proc.).
Dopłaty zostały przyznane na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2015/360, które weszło w życie z dniem 9 marca. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku ma doprowadzić do wzrostu cen tego gatunku mięsa.