Liczba ognisk ASF rośnie, a cena tuczników maleje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
17-07-2021,13:45 Aktualizacja: 17-07-2021,13:50
A A A

Cena tuczników w Niemczech w ostatnim notowaniu VEZG znacząco spadła. To bardzo zła wiadomość dla hodowców i producentów trzody chlewnej w Polsce, którzy nie dość że zmagają się z coraz niższymi cenami świń, to również rosnącą liczbą ognisk ASF.

Cena tuczników na VEZG zmalała aż o 6 centów do poziomu 1,42 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 14 lipca (4,5904) wynosi ona 6,52 zł za kg.

Spadek cen był spodziewany po ostatnich notowaniach małej giełdy. Jednak jego wielkość może stanowić pewne zaskoczenie.

  • Cena tuczników na VEZG zmalała aż o 6 centów do poziomu 1,42 euro za kg wbc
  • Tuczniki na VEZG w przeliczeniu na złotówki kosztują 6,52 zł
  • Ceny świń mogą wzrosnąć wraz ze zwiększeniem eksportu europejskiej wieprzowiny do Chin
  • Liczba świń w Polsce wskutek ognisk ASF i prewencyjnych ubojów maleje
  • W Niemczech wykryto 2 pierwsze ogniska ASF u świń

ognisko asf w Niemczech, Niemcy, wirus ASF, świnie, trzoda chlewna, gospodarstwo ekologiczne, przypadki asf, dziki

Dwa ogniska ASF w Niemczech!

Wirus afrykańskiego pomoru świń został wykryty w dwóch stadach świń domowych w Niemczech. Federalne Ministerstwo Rolnictwa poinformowało, że podejrzenie ognisk potwierdził Instytut Friedricha Loefflera (FLI). Ogniska ASF, jak donosi...

W Chinach nadzieja

- Wraz ze spadkami cen za Odrą, tak i u nas skupujący, pomimo problemów z zaopatrzeniem, również obniżyli stawki, średnio o około 30 groszy. W tym tygodniu maksymalne stawki jakie możemy osiągnąć oscylują w okolicach 6,20 zł w klasie E, czyli około 4,8-4,95 zł za wagę żywą - komentuje Bartosz Czarniak, Wiceprezes Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.

Zdaniem Czarniaka, w Polsce są zakłady, które płacą więcej za sprzedawane tuczniki. Nie są to jednak dużo wyższe stawki.

Hodowcy trzody chlewnej w Chinach upatrują szansy na poprawę sytuacji. W Państwie Środka po dłuższym okresie ostrych spadków cenowych i słabszej opłacalności produkcji, wiele chlewni wyprzedawało tuczniki przez co na tamtejszym rynku zaczęło brakować świń.

Nadzieją na ożywienie europejskiego rynku tuczników jest zwiększenie importu wieprzowiny z Europy. Jednak pozytywne zmiany notowań tych zwierząt mogą być odczuwalne dopiero po kilku tygodniach.

asf w polsce, grzegorz puda, produkcja trzody chlewnej, świnie

Resort szykuje plan działań dla gospodarstw po ASF

Niedługo zostanie ogłoszony plan działań, które mają przywrócić gospodarstwa po ASF do normalnego funkcjonowania, do produkcji trzody chlewnej - powiedział Grzegorz Puda, minister rolnictwa. Szef resortu pytany na antenie radia Wnet,...

Wiele zależy też od liczby wstawień i nowych nasadzeń warchlaków, a także od bardzo dynamicznie rosnącej liczby ognisk ASF.

W tym tygodniu ognisko ASF wybuchło w kolejnym zagłębiu trzodowym po woj. łódzkim tj. w okolicach Żuromina.

- Jeśli i tutaj zostanie wprowadzony ubój prewencyjny w promieniu 1km od wystąpienia pomoru, to poskutkuje to pogłębieniem się braku surowca na rynku. Efektem tego mogą być spore podwyżki we wrześniu, jeśli faktycznie wróci normalny handel krajów wolnych od ASF z Chinami. To wszystko przypuszczenia, które dają nadzieję na poprawę dla tych, którzy jeszcze na rynku się utrzymują - podsumowuje Bartosz Czarniak.

Sytuację może zmienić fakt, że w Niemczech wykryto dwa ogniska ASF. Póki co nie wiadomo, jak na tę informację zareaguje niemiecki rynek trzody chlewnej.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA