Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o dalszych spadkach cen w skupie tuczników. Żywiec wieprzowy w Polsce tanieje od trzeciej dekady grudnia 2021 r.
Żywiec wieprzowy w lutym odnotował kolejne spadki cen. Te same trendy dotyczą mięsa wieprzowego, które w ciągu tygodnia potaniało o 2%.
Krajowe ceny w skupie tuczników spadają od trzeciej dekady grudnia 2021 r. W dniach od 31 stycznia do 6 lutego, według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, zakłady mięsne kupowały świnie rzeźne średnio po 4,25 zł za kg.
Cena ta była o 2% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 5% droższy niż przed rokiem.
Spadki cen żywca wieprzowego odnotowano w większości krajów Unii Europejskiej. Na początku lutego średnio w krajach wspólnoty za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 129,96 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 589,18 zł.
Tania wieprzowina importowana między innymi z Włoch zmniejsza zainteresowanie krajowych zakładów żywcem. W efekcie kolejny tydzień z rzędu ceny tuczników w Polsce spadły. Nadpodaż wieprzowiny na europejskim rynku wynika...
Cena ta była o 0,4 euro za 100 kg niższa niż przed tygodniem oraz o 2% niż przed miesiącem. Tuczniki były jednocześnie o 2% droższe niż przed rokiem.
Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 121,94 euro za 100 kg, czyli 552,82 zł. Tym samym polscy producenci otrzymywali o 6% (8,02 euro) mniej niż średnio w Unii Europejskiej, o 5% (6,25 euro) niż płacono w Niemczech oraz o 2% (1,96 euro) niż w Danii.
Stawki niższe od polskich uzyskiwali producenci miedzy innymi z Niderlandów, gdzie płacono 110,99 euro za 100 kg (około 503,18 zł) i z Belgii, gdzie średnia cena wynosiła 110,24 euro za 100 kg(około 499,78).
Półtusze wieprzowe w pierwszym tygodniu lutego zbywano średnio po 6,60 zł za kg. Cena ta była o 2% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku półtusze wieprzowe były o 12% droższe.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ