Kolejne obniżki cen w skupie żywca wieprzowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
31-08-2023,8:05 Aktualizacja: 30-08-2023,17:01
A A A
Ceny tuczników w trzecim tygodniu sierpnia po raz kolejny spadły. Dostawcy za świnie rzeźne uzyskiwali średnio 8,05 zł za kg, czyli o 3% mniej niż przed tygodniem.
 
Od drugiej dekady lipca na rynku krajowym, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, utrzymuje się spadek cen skupu trzody chlewnej. 
 
Świnie rzeźne w dniach od 14 do 20 sierpnia skupowano średnio po 8,05 zł za kg. Cena ta była o 3% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 8,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie dostawcy uzyskiwali o 8% wyższe ceny niż przed rokiem. 
 
hodowcy świń, produckja świń w cyklu zamkniętym, maciory, prosięta, tuczniki, lochy, pomoc finansowa, KE, wsparcie

Wsparcie dla producentów świń. Już można składać wnioski

Producenci trzody chlewnej, którym zagraża utrata płynności finansowej w związku z aktualnymi ograniczeniami na rynku rolnym, mogą się ubiegać o pomoc. Hodowcy świń do 15 września 2023 r. mogą się ubiegać o wsparcie finansowe. Komisja...
W trzecim tygodniu sierpnia zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 11,94 zł za kg. Było to o 1% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż przed miesiącem. Jednocześnie w odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem półtusze wieprzowe były o 12% droższe.
 
W okresie pierwszych sześciu miesięcy 2023 r. eksport mięsa, żywca oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych był o 11% mniejszy niż w pierwszym półroczu 2022 r. i wyniósł 289 tys. ton.
 
Wartość eksportu oszacowano na 948 mln euro, co daje około 4,4 mld zł. Jest to wzrost w porównaniu z poprzednim rokiem o 12%. W tym czasie do Polski przywieziono 468 tys. ton asortymentu wieprzowego. Było to o 13% mniej niż przed rokiem.
 
Wartość importu oszacowano na 1,4 mld euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,4 mld zł. Było to wzrost o 32%. Import żywca wieprzowego w tym czasie wyniósł 3,6 mln sztuk. Do Polski trafiały głównie prosięta i warchlaki.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA