KE chce wzmocnić bioasekurację w strefach występowania ASF

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-04-2021,9:10 Aktualizacja: 08-04-2021,9:09
A A A

Komisja Europejska, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, od 21 kwietnia zamierza wprowadzić wzmocnione środki bezpieczeństwa biologicznego dla gospodarstw utrzymujących świnie w strefach ASF.

Środki te będą obowiązywały w przypadku dozwolonego przemieszczania świń pochodzących z gospodarstw zlokalizowanych w strefach żółtej, czerwonej i niebieskiej, poza ich terytorium.

Nowe przepisy będą także obowiązywały w przypadku przemieszczania materiału biologicznego pochodzącego od świń oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących od tych zwierząt utrzymywanych w strefie czerwonej poza tę strefę oraz świeżej wieprzowiny oraz produktów wieprzowych (w tym osłonek) uzyskanych od świń utrzymywanych w strefie czerwonej i niebieskiej poza ich obszar.

warchlaki, tuczniki, ferma w Zalesiu, Gobarto 500, współpraca z rolnikami, hodowla trzody chlewnej

Warchlaki z hodowli w Zalesiu będą dostępne od lipca

Hodowcy współpracujący z firmą Gobarto od lipca będą mieli dostęp do warchlaków pochodzących z nowoczesnej fermy macierzystej w Zalesiu na Opolszczyźnie. Rocznie będzie ona produkowała około 180 tys. zwierząt.    Ferma w...

Hodowcy i producenci trzody chlewnej prowadzący swoje gospodarstwa w strefach żółtej, czerwonej oraz niebieskiej, w przypadku dozwolonego przemieszczania wyżej wymienionych produktów poza te strefy, będą zobowiązani do stosowania wzmocnionych środków bezpieczeństwa biologicznego na fermach.

Do środków tych, jak podaje KZP-PTCH POLPIG, będą należeć:

  • brak kontaktu bezpośredniego lub pośredniego utrzymywanych świń z dzikami oraz między świniami utrzymywanymi na różnych fermach (gospodarstwach)
  • odpowiednie środki higieniczne, takie jak zmiana odzieży i obuwia przy wchodzeniu i wychodzeniu z pomieszczeń, w których trzymane są świnie;
  • mycie i dezynfekcja rąk oraz dezynfekcja obuwia przy wejściu do pomieszczeń, w których trzymane są świnie;
  • brak kontaktu z utrzymywanymi świniami przez okres co najmniej 48 godzin po jakimkolwiek polowaniu związanym z dzikami lub jakimkolwiek innym kontakcie z dzikimi świniami;
  • zakaz wstępu do gospodarstw (w tym do pomieszczeń, w których trzymane są świnie) osób nieupoważnionych lub wjazdu nieautoryzowanych środków transportu;
  • odpowiednia ewidencja osób i środków transportu wjeżdżających na teren gospodarstwa, w którym trzymane są świnie;

skup interwencyjny świń, strefy zagrożenia ASF, lubuskie, lubuska izba rolnicza

Nie będzie skupu interwencyjnego świń. MRiRW: nie mamy uprawnień

Resort rolnictwa odpowiedział na wniosek Lubuskiej Izby Rolniczej w kwestii uruchomienia skupu interwencyjnego świń ze stref zagrożenia afrykańskim pomorem świń. LIR w następstwie skarg hodowców trzody, których gospodarstwa znalazły...

Pomieszczenia i budynki inwentarskie, w których utrzymywane są świnie, muszą być zabudowane w taki sposób, aby żadne inne zwierzęta nie mogły wejść na teren gospodarstwa czy budynków, ani mieć kontaktu z utrzymywanymi świniami lub ich paszą i ściółką.

W pomieszczeniach i budynkach inwentarskich, w których utrzymywane są świnie, hodowcy muszą zapewnić mycie i dezynfekcję rąk, zmianę obuwia i odzieży oraz umożliwić ich czyszczenie i dezynfekcję.

Ogrodzenie musi dotyczyć co najmniej pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie oraz budynków, w których trzymana jest pasza i ściółka. Musi być ono odporne na sforsowanie przez zwierzęta.

Każde gospodarstwo musi posiadać plan bezpieczeństwa biologicznego zatwierdzony przez właściwy organ danego państwa członkowskiego, uwzględniający jego profil i ustawodawstwo krajowe.

Plan bezpieczeństwa biologicznego obejmuje co najmniej:

strefa niebieska, strefa żółta, asf, trzoda chlewna, wirus asf, próbki krwi, WIR, KE, hodowcy świń, producenci trzody

ASF. Gdzie zostaną zniesione obostrzenia?

Główny lekarz weterynarii poinformował o opublikowaniu decyzji wykonawczej Unii Europejskiej w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach...

  • ustanowienie "czystych"” i "brudnych" stref dla personelu odpowiednich do typu gospodarstwa, takich jak przebieralnie, prysznice, jadalnie;
  • tworzenie i przegląd (jeżeli dotyczy) uzgodnień logistycznych dotyczących wprowadzania nowych świń do gospodarstwa;
  • procedury czyszczenia i dezynfekcji obiektów inwentarskich, środków transportu, wyposażenia i higieny personelu;
  • zasady dotyczące spożywania żywności przez personel na miejscu (jeżeli dotyczy) oraz zakaz trzymania świń przez personel obsługujący świnie;
  • specjalny program okresowych szkoleń personelu fermy;
  • tworzenie i przegląd (jeżeli dotyczy) rozwiązań logistycznych w celu zapewnienia właściwego oddzielenia między różnymi jednostkami epidemiologicznymi i unikania bezpośredniego lub pośredniego kontaktu trzody chlewnej z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego lub innymi jednostkami gospodarstwa;
  • procedury i instrukcje dotyczące egzekwowania wymogów bezpieczeństwa biologicznego podczas rozbudowy obiektów inwentarskich lub wykonywania remontów bieżących;
  • audyt wewnętrzny lub samoocena wyników i plan poprawy bioasekuracji w celu egzekwowania środków bezpieczeństwa biologicznego.


 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA