Import wieprzowiny do Chin wzrośnie. Walka o ten rynek nabiera rozpędu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-02-2018,7:30 Aktualizacja: 12-02-2018,20:29
A A A
Światowy wzrost produkcji wieprzowiny przyczyni się do zwiększenia konkurencji o rynki zbytu. Wśród nich główną rolę odegra rynek chiński, który po 20 proc. spadku popytu na mięso wieprzowe w 2017 r. zwiększy go o około 6 proc. w bieżącym roku. 
 
Wzrost światowego eksportu wieprzowiny w pierwszym kwartale br. nastąpi dzięki zwiększeniu dostaw głównie z USA, Kanady i Brazylii - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na postawie danych Rabobanku.
 
trzoda chlewna, świnie, ASF, wirus ASF, afrykański pomór świń

Mały błąd wystarczy. Łatwo "wnieść" ASF do gospodarstwa

Z gałęziami, sianem, czy z pola kukurydzy - takimi drogami rolnicy wprowadzali wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) do swoich gospodarstw. Mała niefrasobliwość w takich przypadkach kończy się ogromnymi stratami. O zwalczaniu ASF mówiono...
Spadek chińskiego popytu na import wieprzowiny o 20 proc. w ubiegłym roku, stworzył zagrożenie nadpodaży na rynkach światowych. Według prognoz import tego rodzaju mięsa na rynek chiński w 2018 r. wzrośnie o około 6 proc. 
 
Wysokie ceny wieprzowiny w Chinach w pierwszym kwartale 2018 r. zostaną utrzymane na skutek niższej lokalnej podaży. Jest ona związana ze zmianą przepisów ochrony środowiska i restrukturyzacji sektora produkcji trzody chlewnej.
 
Producenci trzody chlewnej w UE w okresie dobrej koniunktury w ubiegłym roku zwiększyli pogłowie świń, co przełoży się na wzrost produkcji w br. i utrzymaniem stosunkowo niskich cen. Przełoży się na wzrost konsumpcji i eksportu, głównie na rynki azjatyckie. 
 
Niemcy, Hiszpania, Dania i Holandia eksportują łącznie 75 proc. wieprzowiny z UE do Chin. Według prognozy Hiszpania wyprzedzi Niemcy i stanie się liderem eksportowym na rynku chińskim, a łączny wywóz tego rodzaju mięsa z UE do końca roku wzrośnie o 2,5 proc.
 
Już teraz niektóre firmy z UE inwestują w sektor przetwórczy w Chinach, aby zapewnić sobie możliwość eksportu wieprzowiny na ten rynek. 
 
W Stanach Zjednoczonych przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w 2018 r. wzrośnie o 4,3 proc., a eksport aż o 10 proc. Jednocześnie uruchomiony został dodatkowy eksport, który spowodował większy popyt na tuczniki i przyczynił się do wzrostu cen żywca. 
 
Brazylia, po nałożonym przez Rosję zakazie importu, może odegrać znaczącą rolę jako eksporter wieprzowiny do Chin. Przewiduje się, że kraj ten w 2018 r. zwiększy eksport do Chin nawet o 20 proc.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA