Hodowcy w lepszym nastroju. Ceny tuczników będą rosnąć?
Ceny tuczników w Polsce w 43 tygodniu 2018 roku czyli w dniach od 22 do 28 października malały w związku ze wstrzymaniem eksportu wieprzowiny do USA. Na szczęście w najbliższych dniach sytuacja ta powinna się odwrócić.
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej poinformował, że po ogłoszeniu amerykańskiego embarga na polską wieprzowinę wiele zakładów mięsnych znacznie ograniczyło liczbę skupowanych świń i cenę za tuczniki, nawet o 25 groszy za kilogram tuszy.
Embargo wprowadzone 18 października przez USA na szczęście zostało zniesione tydzień później. W związku z tym krajowe ceny żywca wieprzowego, jak przewidują analitycy związku, nie powinny dalej maleć.
Wirus ASF szerzy się w Bułgarii i Rumunii
Rynek trzody chlewnej w Polsce powinien więc stopniowo wracać do równowagi, mimo że tydzień ubojowy w związku ze świętem Wszystkich Świętych przypadającym w najbliższy czwartek, będzie krótszy.
Tuczniki w krajach europejskich w przeciwieństwie do Polski nie taniały, a tamtejszy rynek mięsa wieprzowego uległ stabilizacji. W wielu notowaniach ceny tych zwierząt nie zostały zmienione.
"Większa podaż żywca wieprzowego natrafiła na ożywiony popyt, który na razie nie przekłada się na wzrost cen. Powodem tej sytuacji jest presja ze strony konkurencji na rynkach trzecich" czytamy w komunikacie KZP-PTCH.
Ceny żywca wieprzowego pozostały więc na tym samym poziomie między innymi w Niemczech, Holandii, Danii, Francji i Austrii.
Ardanowski chwali się sukcesem: mocne argumenty przekonały USA
Hodowcy trzody chlewnej w Belgii mieli w ubiegłym tygodniu w końcu powody do zadowolenia. Cena tuczników wzrosła tam o 1,2 centy i w notowaniach z 25 października wyniosła 0,86 euro za kilogram żywca czyli około 3,7 zł/kg. Być może wynika to również z faktu, że Malezja zniosła zakaz wwozu wieprzowiny z Belgii.
Cena tuczników w Hiszpanii znajduje się pod ciągłą presją. Popyt na wieprzowinę tradycyjnie maleje z powodu mniejszego niż latem ruchu turystycznego. Różnica notowań między europejskim liderem w produkcji wieprzowiny a innymi krajami maleje. Według notowań z 25 października zakłady mięsne za kilogram żywca płaciły tam 1,056 tj. około 4,55 zł/kg.
Producenci tuczników w Niemczech nadal otrzymują za nie 1,36 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej. Cena ta została ustalona 24 października w notowaniach VEZG. Zdaniem niektórych uczestników rynku jest to dolny pułap cenowy, który nie powinien zostać przekroczony.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ