Hodowcy świń obniżają koszty produkcji wieprzowiny
Producenci trzody chlewnej w 2015 r. płacili za wyprodukowanie jednego kilograma mięsa wieprzowego w wadze bitej ciepłej 1,61 euro czyli około 6,7 złotych za kilogram wbc. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie raportu InterPig to o 3,6 proc. mniej niż rok wcześniej.
Produkcja wieprzowiny najtańsza była w Danii i Hiszpanii, gdzie jej koszty wyniosły 1,46 euro/kg wbc tj. około 6,1 zł/kg. Najdrożej produkowali hodowcy świń we Włoszech, którzy wydawali 1,84 euro/kg wbc tj. około 7,7, zł/kg.
Koszty produkcji wieprzowiny w 2015 r. były niższe głównie z powodu obniżenia się kosztów paszy. Jednak mimo to, jak informuje raport InterPig, w zdecydowanej większości przewyższały one ceny rynkowe dla większości krajów unijnych.
Producenci świń w Unii Europejskiej byli w ubiegłym roku bardziej wydajni niż w Stanach Zjednoczonych - czytamy w raporcie. Odsadzili oni 1,55 prosięcia więcej od maciory tj. 26,82 prosięcia w ciągu roku w porównaniu do 25,26 w USA.
Każda locha w UE wyprodukowała średnio 2336 kilogramów tuszy, a w Stanach Zjednoczonych 2172 kg. Na korzyść hodowców z USA przemawiały jednak większe dobowe przyrostu tuczników tj. 821 gram w porównaniu do 814 g w UE.
Średni koszt produkcji 1 kg wieprzowiny w USA był niższy niż w UE i wyniósł 1,10 euro za kg wbc. Wpłynęły na to głównie koszty paszy, które za oceanem są zdecydowanie niższe.