Hodowcy nie zdążyli się przygotować? Mogą mieć problemy
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG szacuje, że nawet 80 procent polskich hodowców ze stref ASF nie jest przygotowanych na wchodzące od dzisiaj (1 listopada) zmiany w obrocie żywcem.
Hodowcy świń znajdujący się w obszarach objętych zagrożeniem ASF, którzy chcą przemieszczać wyprodukowane zwierzęta poza te strefy, od 1 listopada muszą spełnić nowe wymagania bioasekuracji z załącznika II Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) 2021/605, które weszło w życie 21 kwietnia.
Rozporządzenie wprowadza obowiązek zbudowania ogrodzenia chroniącego pomieszczenia, w których trzymane są świnie oraz budynki, w których przechowywana jest pasza i ściółka. Ponadto hodowcy muszą przygotować plan bezpieczeństwa biologicznego (pbb).
Plan bezpieczeństwa biologicznego od 1 listopada. Ogrodzenia jeszcze nie
- Nowe przepisy weszły w życie w kwietniu tego roku, ale zdawaliśmy sobie sprawę, że wiele gospodarstw nie spełnia tych wymogów. Dlatego główny lekarz weterynarii zezwolił powiatowym lekarzom na stosowanie pewnych odstępstw, ale tyko w dwóch punktach. Ustanowił dla polskich hodowców okres przejściowy, który trwał do końca października. Niestety jeszcze we wrześniu wymóg ogrodzenia chlewni, magazynów na paszę i na słomę spełniało zaledwie 20% gospodarstw, a plan bezpieczeństwa biologicznego miało niecałe 3% z nich. To pokazuje, że mamy jeszcze dużo do zrobienia – mówił w rozmowie z naszym portalem zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
Celem nowych wymogów jest ograniczenie rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń. Zgodnie z nimi od 1 listopada każde gospodarstwo, które chce wywozić trzodę poza teren strefy ASF, powinno posiadać plan bezpieczeństwa biologicznego (Pbb).
Pbb musi zostać sprawdzony i zatwierdzony przez powiatowego lekarza weterynarii. Bez dowodu spełnienia tej procedury hodowcy nie będą mogli przemieszczać świń poza strefę ASF, również do uboju.
ASF. Najnowsze ogniska wybuchły w dużych gospodarstwach
POLPIG uważa, że problem w mniejszym stopniu dotyczy dużych hodowców, którzy zadbali o wprowadzenie w gospodarstwach wymogów unijnych. W mniejszym stopniu też rolników świadczących tucz nakładczy, których partnerzy również przygotowali się do spełnienia nowych wymogów.
"Szczególny problem mogą mieć jednak hodowcy drobni, mający do kilkuset sztuk żywca. Jego spadające ceny, przy rosnących kosztach związanych chociażby z ceną pasz czy pandemią Cocid-19 powoduje, że cześć z nich nie jest zainteresowana wprowadzeniem dodatkowych wymogów" czytamy w komunikacie związku.
POLPIG podkreśla, że wielu hodowców nie jest również świadomych zmian i ich konsekwencji. Ci, którzy u siebie już prowadzili nowe wymogi twierdzą jednak, że nie wiążą się one z rewolucyjnymi zmianami i każdy hodowca powinien być w stanie również spełnić te nowe wymagania.
"Od liczby gospodarstw, które zdążą się dostosować zależą ceny skupu świń w strefach ASF oraz byt wielu zakładów przetwórczych, a to z kolei warunkuje stan pogłowia świń w Polsce. Gdyby przypuszczenia się spełniły wiele gospodarstw czeka upadek, a zakłady przetwórcze paraliż wynikający z braku świń, które można przyjąć do przetwórstwa" czytamy w komunikacie związku.
Producenci trzody chlewnej dostają wsparcie w związku z ASF
GIW zamieściła wzór dokumentu "Plan bezpieczeństwa biologicznego dla gospodarstw utrzymujących świnie w liczbie 300 sztuk średniorocznie, nie zatrudniających pracowników do obsługi zwierząt, i produkcji pasz spoza gospodarstwa".
Hodowcy znajdą również wzór dokumentu "Plan bezpieczeństwa biologicznego dla gospodarstw utrzymujących świnie w liczbie powyżej 300 sztuk średniorocznie."
Na stronie GIW znajdują się również wytyczne dotyczące praktycznego wdrażania zasad spełniania wymagań bioasekuracji w gospodarstwach utrzymujących świnie zgodnie z wymaganiami załącznika II RWK 2021/605 z dnia 7 kwietnia 2021 r. ustanawiającego szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń.
Wzory tych dokumentów mają charakter poglądowy co oznacza, że inne wcześniejsze plany sporządzone przez producentów świń, a odpowiadające wymaganiom RWK 2021/605 zatwierdzone przez Powiatowego Lekarza Weterynarii, będą respektowane przez organy Inspekcji Weterynaryjnej.
- Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ