Hiszpańska wieprzowina światowym liderem jakości?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-04-2023,10:15 Aktualizacja: 28-04-2023,10:01
A A A
Hiszpania jest trzecim co do wielkości producentem wieprzowiny na świecie. Tamtejszy przemysł przetwórczy korzysta z zaawansowanej technologii i wyróżnia się identyfikowalnością i bezpieczeństwem żywności. 
 
Na trzecim miejscu co do wielkości produkcji wieprzowiny na świecie uplasowała się Hiszpania. Zajmuje ona jednocześnie drugie miejsce co do wielkości eksportu na świecie i pierwsze w Europie.
 
Tamtejsze mięso wieprzowe, jak informuje euromeatnews.com, cechuje się wysoką jakością i identyfikowalności, przez co zdobyło zaufanie na najbardziej wymagających rynkach krajów trzecich. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Ceny tuczników utrzymują się na wysokim poziomie

Notowania żywca wieprzowego na rynku Unii Europejskiej od końca stycznia bieżącego roku systematycznie rosną. W kwietniu odnotowano kolejne wzrosty cen tuczników.   Według danych Komisji Europejskiej na rynku unijnym w dniach...
Jego produkcja jest zgodna z ustawodawstwem i modelem produkcji prowadzonej w Unii Europejskiej. Dlatego produkt końcowy cechuje się jakością i bezpieczeństwem.
 
Wieprzowina w Hiszpanii w dużym stopniu pochodzi z gospodarstw rodzinnych. Z kolei przemysł przetwórczy korzysta z nowych technologii, które ułatwiają  spełnić wysokie standardy wymagane w różnych krajach będących importerem tego rodzaju mięsa.
 
Dzięki rozwiniętemu przemysłowi hiszpański sektor trzody chlewnej uplasował się w czołówce pod względem technologii produkcji. Branża wprowadziła wiele certyfikatów w celu zwiększenia identyfikowalności, zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywności.
 
Dużym uznaniem na rynkach międzynarodowych cieszy się wieprzowina oraz hiszpańskie wyroby mięsne. Tamtejsze produkty wieprzowe są obecne w ponad stu krajach, które po przeprowadzonych kontrolach otworzyły swoje granice.
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA