Hiszpanie produkują coraz więcej wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-09-2018,11:40 Aktualizacja: 06-09-2018,10:32
A A A
Produkcja wieprzowiny w Hiszpanii w pierwszych pięciu miesiącach br. wzrosła o 8,5 proc. w stosunku do ubiegłego roku. Jest to rezultat zwiększenia pogłowia świń w tym kraju do 30 mln sztuk pod koniec 2017 r.
 
Eksport wieprzowiny z Półwyspu Iberyjskiego w ciągu pierwszych sześciu miesięcy br. wzrósł o 6 proc. i wyniósł 860 tys. ton. W tym czasie z Hiszpanii wyeksportowano 560 tys. ton tego rodzaju mięsa. Trafiło ono głównie na rynki trzecie, a największy wzrost wywozu zanotowano do Chin i Japonii.
 
obcinanie ogonów, prosięta, trzoda chlewna, kanibalizm

Co jest przyczyną obgryzania ogonów u prosiąt?

Obgryzanie ogonów u prosiąt powoduje dyskomfort zwierząt oraz straty ekonomiczne. Ich obcinanie jest głównym zabiegiem zapobiegającym występowaniu tego zjawiska, ale w opinii obrońców dobrostanu zwierząt oraz niektórych...
Hiszpania bezpośrednio po Niemczech stała się drugim największym eksporterem wieprzowiny do Chin oraz trzecim, po Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, największym dostawcą do Japonii.
 
W 2017 r. wywóz hiszpańskiej wieprzowiny do Japonii, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, wzrósł o 17 proc. do 65 tys. ton, a do Korei Południowej aż o 29 proc. do 36 tys. ton.
 
Jeżeli chodzi o rynek Unii Europejskiej największym hiszpańskim kontrahentem jest Francja. W ubiegłym roku trafiło tam 137 tys. ton wieprzowiny pochodzącej z Hiszpanii. Jest to o 3,5 proc. więcej jak przed rokiem.
 
Kraj ten zwiększył również wywóz tego rodzaju mięsa do Czech o 62 proc., do Polski o 22 proc., a do Rumunii o 30 proc.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA