GIW podał szczegóły ogniska ASF w Wielkopolsce
Ognisko ASF w Wielkopolsce zostało stwierdzone 28 maja. O tym, że wybuchło informowaliśmy już w sobotę 29 maja. Dzisiaj tj. 1 czerwca, Główny Inspektorat Weterynarii naniósł je na mapę i podał szczegóły dotyczące stada.
Główny lekarz weterynarii dzisiaj tj. 1 czerwca potwierdził 2. ognisko afrykańskiego pomoru świń w Polsce.
O tym, że ognisko ASF wybuchło w Wielkopolsce informowaliśmy już w sobotę 29 maja. Więcej informacji na ten temat znajdziesz TUTAJ.
ASF. O czym warto pamiętać w sezonie występowania choroby?
Z oficjalnych informacji podanych przez Główny Inspektorat Weterynarii wynika, że ognisko ASF nr 2. w 2021 r. zostało wyznaczone 28 maja 2021 roku.
Ognisko wybuchło w gospodarstwie, w którym utrzymywano 3373 świnie.
Gospodarstwo jest położone w miejscowości Gnuszyn w gminie Chrzypsko Wielkie w powiecie międzychodzkim w województwie wielkopolskim.
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Międzychodzie natychmiast rozpoczął działania zmierzające do izolowania ogniska i ograniczenia możliwości wydostania się choroby poza wyznaczony obszar. 28 maja rozpoczęła się likwidacja całego stada.
Przypominamy, że równocześnie, rozpoczęła się także akcja poszukiwania padłych dzików i padliny tych zwierząt w pobliskich lasach. Ma ona na celu wyeliminowanie kolejnych nosicieli wirusa ASF ze środowiska.
Mapę obrazującą wszystkie ogniska i przypadki ASF w Polsce można znaleźć TUTAJ
- Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
-
Pryszczyca powodem obniżek cen tuczników i … szansą dla Polski
-
Cena tuczników dramatycznie maleje. Kolejna obniżka na VEZG!
-
Brazylijska wieprzowina ma się dobrze
-
Cena tuczników w Polsce o 60 groszy niższa niż w Niemczech
-
Tuczniki na VEZG. Wielka obniżka ceny!
-
ASF: strefy różowa i niebieska objęły kolejne gminy
-
ASF: hodowcy świń otrzymali ponad 109 mln złotych na bioasekurację
-
Hodowcy świń dokładają do tuczników. Analizujemy koszty produkcji
-
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
Rynek wieprzowiny stoi przed trzema poważnymi zagrożeniami
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2024
-Choroba obrzękowa niejedno ma imię
-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?
-Remont stada własny lub z zakupu?
Hoduj z głową bydło 6/2024
-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?
-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?
-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców
-
23-12-2024,12:05
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
15-12-2024,15:15
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
-
12-12-2024,13:40
Forum zootechniczne o wątrobie, sygnałach krów i nowych produktach
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
09-12-2024,13:55
Przeciwnicy umowy z Mercosur mobilizują siły
-
29-11-2024,10:05
Maciory i prosięta w centrum zainteresowania
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo
-
03-08-2024,17:20
"Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2024. Wideo
-
26-06-2024,17:50
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu "Hoduj z Głową Świnie"?