ASF. O czym warto pamiętać w sezonie występowania choroby?
Producenci świń przestrzegają zasad bioasekuracji i są coraz bardziej świadomi ich znaczenia. Niestety również w tym roku możemy się spodziewać sezonowego wzrostu liczby ognisk ASF.
Ogniska afrykańskiego pomoru świń wybuchają od 7 lat głównie w okresie od czerwca do października.
Naukowcy do tej pory nie ustalili jednoznacznie co jest przyczyną sezonowości zakażeń ASF u trzody chlewnej.
"Niektórzy sezonowość liczby ognisk wiążą z rozwojem i aktywnością owadów, choć ten argument jest mało przekonywujący. Lepszym wytłumaczeniem sezonowości może być nasilenie prac polowych i możliwość kontaktu na polu z wirusem znajdującym się w szczątkach padłych dzików lub ich odchodach" czytamy w komunikacie Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
- Rozpoczyna się sezon wybuchów ognisk ASF w Polsce
- Bioasekuracja jest dla hodowców jedyną bronią w walce z wirusem ASF
- Presja wirusa ASF w środowisku z roku na rok rośnie
- Gospodarstwa powinno być podzielone na tzw. strefę czystą i brudną
- Świnie, które trafiają do gospodarstwa, muszą pochodzić wyłącznie ze znanego źródła
Ognisko ASF w Wielkopolsce potwierdzone! Trwa likwidacja stada
Bioasekuracja jedyną bronią
Bioasekuracja, choć nie zapewnia 100% ochrony stad przed wirusem, jest jedyną bronią w walce z tym patogenem.
Ilość wirusa ASF w środowisku z roku na rok rośnie. W tkankach padłych dzików może on zachować aktywność przez ponad pół roku.
Dziki bytują na polach, gdzie mają obfitą bazę paszową. Rolnicy doskonale o tym wiedzą, ponieważ są świadkami szkód łowieckich jakie zwierzęta te pozostawią po sobie.
"Niestety pozostałością na polach po dzikach jest również wirus, który łatwo można przywieźć na kołach lub w paszy do swojego gospodarstwa" przypomina KZP-PTCH POLPIG.
Związek przypomina więc o zasadach bioasekuracji, jakie należy stosować przez cały rok, a zwłaszcza w rozpoczynającym się sezonie letnim.
Strefa czysta i brudna
Liczba przypadków ASF rośnie, ale jest ich mniej niż przed rokiem
Gospodarstwo powinno być podzielone na tzw. strefę czystą i brudną. Do pierwszej należą budynki, pomieszczenia i miejsca, gdzie utrzymywane są świnie, ściółka i pasza. Druga obejmuje dom mieszkalny posiadacza świń, miejsce parkowania samochodów, maszyn rolniczych, kontenery na odpady itp.
Hodowcy powinni wykonywać czyszczenie i dezynfekcję pomieszczeń za każdym razem, kiedy świnie zostaną z nich wyprowadzone. W tym celu należy używać zatwierdzonych środków dezynfekcyjnych z ważnym okresem przydatności do użycia.
Samochody i urządzenia wjeżdżające na teren gospodarstwa powinny mieć oczyszczone i zdezynfekowane koła i nadkola. Pojazdy te nie mogą wjeżdżać do strefy czystej. Jeżeli pojawi się taka konieczność, wówczas muszą być one w całości umyte i zdezynfekowane z zewnątrz.
Każda osoba obsługująca świnie lub pracująca przy paszy i ściółce przy wejściu do strefy czystej musi zmienić obuwie oraz założyć ubranie robocze używane wyłącznie w tej strefie.
Przy wejściu do budynku, w którym znajdują się zwierzęta, pasza i ściółka, muszą być zachowane odpowiednie procedury mycia i dezynfekcji. Powinny tam się znajdować np. wiadro z wodą i szczotką oraz mata lub kuweta ze środkiem dezynfekcyjnym.
ASF. Odszkodowanie za zabite świnie w świetle przepisów
Świnie z legalnego źródła
Świnie, które trafiają do gospodarstwa muszą pochodzić wyłącznie ze znanego źródła, mają być odpowiednio oznakowane i posiadać świadectwo zdrowia. Optymalnym byłoby zachowanie kwarantanny.
Świnie przemieszczane z gospodarstwa nie mogą mieć objawów chorobowych, muszą być właściwie oznakowane i posiadać wymagane świadectwo zdrowia.
W strefach ASF (I, II, III) należy bezwzględnie przestrzegać zakazu stosowania zielonki w żywieniu świń, a ziarno zbóż przed skarmianiem powinno być przechowywane 30 dni.
Słoma używana jako ściółka musi być przechowywana 90 dni przed zastosowaniem pod dachem, zabezpieczona przed dostępem zwierząt i ogrodzona lub w zamykanym pomieszczeniu.
Do minimum należy ograniczyć wejścia osób postronnych do strefy czystej.
Każda osoba wchodząca do strefy czystej musi zmienić obuwie na robocze, stosowane wyłącznie w budynku inwentarskim oraz zastosować jednorazowy kombinezon ochronny lub czyste, wyprane ubranie robocze.
Narzędzia wnoszone do strefy czystej muszą być wyczyszczone i jeśli to możliwe, również zdezynfekowane.
Wszystkie padłe świnie w wieku powyżej 28 dni muszą być zgłaszane raz w tygodniu do powiatowego lekarza weterynarii. Zwierzęta padłe przechowuje się w zamykanych kontenerach w strefie brudnej.
- Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ