Eksport wieprzowiny z UE rośnie, ale jego wartość maleje
W ostatnim okresie 2018 roku poziom eksportu wieprzowiny z Unii Europejskiej do krajów trzecich wzrósł. W październiku wyniósł on 10,4 proc. w stosunku rok do roku.
Eksport wieprzowiny, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie ISN, w październiku wzrósł głównie z powodu większego zapotrzebowania na to mięso ze strony Chin i Korei Południowej.
Chiny w tym miesiącu zwiększyły zamówienia na wieprzowinę do 126 tys. ton tj. o 4 proc. w porównaniu do 2017 roku, a Korea Południowa do 40 tys. ton tj. aż o 90 proc. rok do roku.
Gospodarstwa trzodowe są jak zakłady przerabiające odpady?
Eksport wieprzowiny z UE za okres od stycznia do października tego roku w porównaniu do tego samego czasu w 2017 r. wzrósł o 1,8 proc.
Wzrost eksportu unijnej wieprzowiny, jak podkreśla KZP-PTCH, nie przyczynił się jednak do wyższych cen tego mięsa na unijnym rynku, a jedynie do ich stabilizacji.
Ceny skupu trzody chlewnej nie wzrosły między innymi z powodu niskich cen wieprzowiny na światowych rynkach.
Wartościowo eksport tego mięsa z UE za 10 miesięcy 2018 roku wyniósł 6,02 mln euro. To aż o 6,9 proc. mniej niż rok wcześniej.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ