Eksport wieprzowiny wciąż rośnie
W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 628,8 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o 12 proc. więcej niż rok wcześniej.
Eksperci Komisji Europejskiej informują, że w strukturze towarowej sprzedaży ponad połowę udziału miało mięso mrożone (ok. 322 tys. ton), a 41 proc. podroby i słonina (259 tys. ton), których wysłano poza Wspólnotę odpowiednio o 20 i 3 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA.
Hodowcy świń są karani nie za swoje błędy
W górę poszedł też wywóz świeżego mięsa (39 proc. do 17 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów (8 proc. do 25 tys. ton). Spadł za to eksport żywca (50 proc. do 873 ton).
Z uwagi na wyższe ceny jednostkowe wartość sprzedaży mięsa wieprzowego w lutym była o 20 proc. wyższa niż przed rokiem przy 5 proc. zwyżce wolumenu.
Największymi dostawcami mięsa i produktów na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania.
Z grona liczących się eksporterów wywóz przede wszystkim zwiększyły Holandia, Hiszpania, Węgry, Polska i Wielka Brytania. Nieznacznie mniejszą sprzedaż zanotowali z kolei Niemcy, Duńczycy i Francuzi.
Głównymi odbiorcami unijnych towarów w styczniu i lutym były kraje azjatyckie: Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. Oprócz tego ostatniego państwa, pozostałe zwiększyły zakupy.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń