ASF. Co zrobić żeby polski handel wieprzowiną był niezagrożony?
Handel mięsem wieprzowym może być zagrożony wskutek afrykańskiego pomoru świń, który swoim zasięgiem obejmuje coraz większe terytorium Polski. Zdaniem członków KZP-PTCH aby utrzymać możliwość eksportu wieprzowiny na rynki unijne w przypadku znacznego rozszerzenia stref ASF niezbędne są działania w kierunku kompartmentalizacji Polski.
Kompartmentalizacja Polski to narzędzie wspomagające handel. Jej podstawowym wymogiem jest szybka i nieograniczona wymiana informacji przez służby weterynaryjne kontrolujące określony kompartment. Ma ona przekonać kraje importujące naszą wieprzowinę o zminimalizowanym ryzyku choroby. Jak informuje KZP-PTCH procedury związane z kompartmentalizacją powinny być takie same jak przy tworzeniu stref.
ASF - wykryto 22. ognisko u trzody chlewnej
Koncepcja kompartmentaryzacji została przywołana przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt OIE jako alternatywa walki chorobami i patogenami w populacji zwierząt bez zbędnego zaburzania procesu handlu.
O możliwości wprowadzenia konceptu kompartmentalizacji w strefach objętych restrykcjami rozmawiano już podczas spotkania ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela z komisarzem UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis’em Andriukaitis’em na początku września.
Głównym wymogiem kompartmentalizacji jest oddzielenie populacji zwierząt przeznaczonych na sprzedaż przez odpowiednie zarządzanie oraz granice geograficzne tak, aby pozwalały one na jasne rozróżnianie epidemiologiczne ich populacji od populacji wysokiego ryzyka.
ARiMR wzywa hodowców do rejestracji świń
W przypadku produkcji tuczników w cyklu zamkniętym hodowcy mogą więc wykorzystywać środki bioasekuracyjne i dobrą praktykę zarządzania, które będą skutkowały bardzo niskim ryzykiem wystąpienia choroby.
Zażądanie oraz wszystkie operacje w poszczególnym kompartmencie powinny przebiegać według standardowych i dokładnie udokumentowanych procedur. Dokumentacja ta musi zawierać jasno opisane zasady bioasekuracji, monitoringu statusu zdrowotnego i praktyk zarządzania.
Działania władz, odpowiednich organizacji, służb weterynaryjnych oraz laboratoriów muszą być ściśle udokumentowane i zgodne z rozdziałem o ocenie służb weterynaryjnych w dokumencie Terrestrial Code (OIE). Oobowiązkiem przemysłu przetwórczego wieprzowiny jest zastosowanie systemu HACCP. Z kolei badania próbek powinny wykonywać oficjalnie wyznaczone do współpracy laboratoria akredytowane do badania próbek zwierząt wodnych i lądowych.