Eksport polskiej wieprzowiny coraz mniejszy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-05-2015,9:15 Aktualizacja: 04-05-2015,10:02
A A A

W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski wyniósł 64,8 tys. ton i przez rok spadł o 3 proc. (2,4 tys. ton).

To efekt mniejszych (o 53 proc.) wysyłek na rynki pozaunijne - informują analitycy BGŻ. Obniżka sprzedaży wciąż wynika z zakazu importu tego gatunku mięsa na wschód Europy i do Azji. Tamtejsze rynku nadal są zamknięte dla polskiej wieprzowiny z powodu ASF.

Mniejszy eksport w tamtych kierunkach do pewnego stopnia równoważy 26 proc. wzrost sprzedaży do krajów Unii Europejskiej. Do Wspólnoty trafia bowiem obecnie ok. 82 proc. nieprzetworzonego mięsa (63 proc. przed rokiem).

Spadły też znacznie przychody z zagranicznych wysyłek. Według danych ministerstwa rolnictwa wartość sprzedaży w styczniu i lutym była o 18 proc. niższa od ubiegłorocznej.

Wynika to przede wszystkim z niższych cen żywca oraz gorszej pozycji przetargowej polskich eksporterów. Według danych GUS przeciętna stawka na rynku krajowym była na początku roku o 12 proc. niższa od tej sprzed 12 miesięcy.

Głównym odbiorcą naszej wieprzowiny są teraz Włochy oraz Niemcy, gdzie sprzedaż wzrosła odpowiednio o 11 i 32 proc. Aż siedem razy w górę poszły wysyłki do USA, a o 70 proc. wzrósł eksport do Hongkongu.

Pojawienie się ognisk ASF i związana z tym utrata rynków azjatyckich bardzo ograniczyła sprzedaż mięsa czerwonego w Polsce. Pozostałe kraje Unii systematycznie zwiększają (łącznie o 10 proc.) eksport poza Wspólnotę, co jeszcze bardziej komplikuje sytuację naszych producentów.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA