Duńskie prosięta. Czy na pewno są szczepione?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
21-05-2016,8:30 Aktualizacja: 21-05-2016,9:09
A A A

Producenci tuczników w Polsce nadal w zdecydowanej większości kupują prosięta i warchlaki z Danii. Mimo zapewnień tamtejszych producentów o ich sczepianiu często zdarza się, że chorują one na cirkowirozę.

Prosięta z Danii przyjeżdżają do nas średnio w wieku 12 tygodni w wadze ok. 30 kg czyli po przejściu na fermie macierzystej wybuchu cirkowirozy. Zazwyczaj są to te sztuki, które nie chorowały. Kiedy polscy producenci szczepią je na różycę po 5-7 dniach okazuje się, że nagle zaczynają one charłaczeć.

prosięta eksport Dania

Duńskie prosięta idą jak świeże bułeczki

Duński eksport prosiąt i warchlaków w pierwszym kwartale bieżącego roku wyniósł 3,28 miliona sztuk. W tej grupie znalazły się świnie ważące do 50 kg. Dzięki temu zanotowany w tym czasie całkowity eksport żywych zwierząt wzrósł...
- Prosięta, które były teoretycznie zdrowe a po szczepieniu nagle charłaczeją chorują na cirkwirozę. Ujawnia się u nich wirus, który tylko czekał na stymulację układu odpornościowego przez jakąkolwiek szczepionkę. To znak, że właściciel stada w Danii nie szczepił ich przeciwko PCV2 w efekcie czego warchlaki mogą nawet zdychać na tę chorobę - mówi lekarz weterynarii Paweł Wróbel, specjalista chorób trzody chlewnej i rozrodu zwierząt Svine Vet Consulting.

Abyśmy nie kupowali przysłowiowego kota w worku informacja płynąca od pośrednika czy bezpośrednio od producenta prosiąt musi być możliwie jak najdokładniejsza.

Standardem powinny być także umowy pisemne, które umożliwiają dochodzenie własnych praw np. w przypadku nagłego wybuchu choroby.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA