Debatowali o rynku trzody

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
21-02-2015,14:00 Aktualizacja: 21-02-2015,15:10
A A A

Dlaczego na rynku trzody chlewnej jest tak źle? Czy istnieją sposoby na to, aby zapobiec dalszemu spadkowi cen? Czy protesty rolników są uzasadnione? Co dalej z afrykańskim pomorem świń?

Na te i wiele innych pytań rozmawiano podczas Międzynarodowych Targów Ferma Świń. W ramach imprezy odbyło się forum dla hodowców trzody chlewnej. Wśród rozmówców byli m.in, prof. dr hab Zygmunt Pejsak z Instytutu Weterynarii w Puławach, Ryszard Mołdrzyk, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus oraz członkowie grup producenckich. Najwięcej miejsca poświęcono problemowi afrykańskiego pomoru świń i niskich cen skupu trzody chlewnej na rynku.

- Musimy zrobić wszystko, żeby ta choroba nie wyszła poza czerwoną strefę. Najwięcej zależy od hodowców, którzy powinni bezwzględnie przestrzegać zasad bioasekuracji - mówił prof. Pejsak.

Zwrócił on także uwagę na obecną trudną sytuację na rynku wieprzowiny.

- Niestety nie jesteśmy efektywni w naszej produkcji trzody. Jeśli rocznie uzyskujemy 20 tuczników od lochy to nie wygramy z hodowcami z Niemiec czy Danii, którzy mają ok 30 sztuk od maciory - podkreślał Pejsak.

- Nie wszystko zależy od producentów - odpowiadał Ryszard Mołdrzyk z Polsus-u.

- Ponad naszymi głowami zapadają pewne decyzje, które potem biją w rolników. Obecnie mamy jeden z najpoważniejszych kryzysów i jeśli nie będziemy mogli liczyć na pomoc rządu i to wielu hodowców zbankrutuje - podkreślał.

Podobnego zdania byli przedstawiciele grup producenckich. Ich zdaniem ceny skupu są zdecydowanie za niskie i nawet poprawa wyników i obniżenie kosztów przez hodowców nie przyniesie obecnie efektu.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA