Dalsze spadki cen warchlaków i tuczników duńskich

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
23-07-2019,10:00 Aktualizacja: 29-07-2019,9:23
A A A
Ceny warchlaków i tuczników w Danii kolejny tydzień z rzędu odnotowują spadek. Notowania warchlaków we wszystkich kategoriach zdrowotnych spadły o 15 koron duńskich za sztukę, a tuczników o 0,20 koron duńskich za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc).
 
Duńscy przetwórcy opublikowali 18 lipca notowania warchlaków w trzech grupach zdrowotnych. Zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny potaniały z wartości 485 koron duńskich (DKK) do 470 DKK za sztukę.
 
wieprzowina, mięso wieprzowe, eksport, Brazylia

Brazylijski eksport wieprzowiny odnotował imponujący wzrost

Eksport wieprzowiny z Brazylii do czerwca 2019 r. zwiększył się ilościowo aż o 81 proc. Pod względem wartości odnotowano jeszcze większy wzrost wynoszący 112 proc. w porównaniu z tym samym okresem w 2018 r.   Wywóz brazylijskiej...
Przeliczając na polską walutę daje to około 267 złotych.
 
Warchlaki o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS pozytywny potaniały z 470 DKK do 455 DKK, co w przeliczeniu na złotówki daje około 259 pln.
 
Cena warchlaków konwencjonalnych spadła z 460 DKK na 445 DKK. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 253 złotych.
 
Notowania te obowiązują od 22 do 28 lipca, podaje portal warchlaki.com.pl.
 
Tego samego dnia w Danii opublikowano notowania tuczników. Ich cena spadła o 0,20 DKK z 11,40 do 11,20 DKK za kg wbc.
 
Przy obecnym kursie cena za kilogram wynosi 6,39 złotych. Notowania te obowiązują w 30 tygodniu 2019 r.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA