Coraz więcej europejskiej wieprzowiny trafia do Chin

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
18-05-2020,14:00 Aktualizacja: 18-05-2020,9:26
A A A
Eksport unijnej wieprzowiny do Państwa Środka z roku na rok zwiększa się. W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku wzrósł on o 77% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku. 
 
Wieprzowina z Europy staje się coraz bardziej atrakcyjnym towarem dla Chińczyków. Jej eksport w pierwszych dwóch miesiącach 2020 r. wzrósł z 273 390 ton do 487 500 ton.
 
Jednocześnie do Państwa Środka trafia 60% wieprzowiny z Europy. 
 
zakład mięsne w Niemczech, zakłady ubojowe, rzeźnie, zamkniecie zakładów, koronawirus, spadek cen tuczników, wbc,

Zakłady mięsne w Niemczech zamknięte z powodu koronawirusa

Koronawirus został potwierdzony u pracowników w dwóch dużych niemieckich ubojniach. Zakłady zostały zamknięte, a cena tuczników gwałtownie spadła.   COVID-19 coraz bardziej wpływa na rynek trzody chlewnej. Jak informuje...
Całkowity eksport wieprzowiny z Europy w okresie styczeń-luty zwiększył się o 16% z 710 260 ton do 817 640 ton – podaje portal 3trzy3.pl na podstawie danych Eurostat.
 
Z samej Hiszpanii wywieziono 224 330 ton tego rodzaju mięsa, z czego ponad połowa trafia do Chin (148 020 ton). 
 
Z kolei niemiecki eksport osiągnął poziom 190 370 ton, z czego 128 820 ton trafiło do Chin.
 
Dużym zagrożeniem dla europejskiego rynku są Stany Zjednoczone, gdzie ceny wieprzowiny są bardzo niskie.
 
W omawianym czasie eksport z Europy do Japonii spadł o 18%, a do Korei aż o 34%.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA