Świń brakuje, a ceny nie rosną. Dlaczego?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
02-08-2024,8:05 Aktualizacja: 03-08-2024,10:25
A A A

Cena tuczników na VEZG utrzymała poziom 2,10 euro za kg wbc. Choć wydaje się, że trwa stagnacja, to jednak widmo spadku notowań jest coraz większe.

– Czarne chmury zbierają się nad hodowcami i producentami trzody chlewnej. Przyczyną takiej oceny są oczywiście przepychanki cenowe. Nie dość, że podaż jest marna to i popyt mamy bardzo ograniczony – mówi Bartosz Czarniak* dodając:

– To z kolei powoduje coraz większe naciski na obniżki na rynku europejskim. Niemieckie zakłady coraz bardziej naciskają na spadki.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

VEZG 31 lipca zgodnie z oczekiwaniami

Notowania żywca wieprzowego na dużej giełdzie VEZG w Niemczech, zgodnie z oczekiwaniami ekspertów, nie zmieniły się. Cena tuczników w notowaniach z 31 lipca pozostała na poziomie 2,10 euro za kg wbc. Cena tuczników w Niemczech...

Wynikiem tego jest ostatnia sesja VEZG. Udało się utrzymać stawkę na niezmienionym poziomie 2,10 euro za kg przy tuszy 57% mięsa (9,02 zł).

Zdaniem Bartosza Czarniaka, była to jednak najwyższa proponowana wartość, którą ledwo udało się wybronić.

– Sytuacja ta wprowadza nerwowość wśród producentów w obawie przed kolejnym kryzysem cenowym, a co za tym idzie, utratą płynności finansowej. Czy tak jest w całej Europie? Nie do końca – mówi Bartosz Czarniak.

W Hiszpanii ceny są bardzo wysokie. W przeliczeniu na złotówki wynosi ona 7,95 zł za kg żywca.

Dla porównania, niemiecka cena tuczników w przeliczeniu na żywą wagę oscyluje na poziomie około 7,10-7,20 zł.

– Pamiętajmy, że w tamtym rejonie obecne temperatury są tak wysokie, że wielu właścicieli ferm decyduje się na przerwy technologiczne, co mocno zaniża podaż. Nie wiadomo co będzie we wrześniu i październiku, gdy wrócą wsady – mówi Bartosz Czarniak.

* Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA