Cena wieprzowiny oraz import tego rodzaju mięsa w Chinach wciąż rośnie. Państwo to miało odbudować produkcję trzody chlewnej, ale epidemia wywołana przez koronawirusa popsuł te plany.
Eksport wieprzowiny do Chin w pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku wzrósł o 158%. Jednocześnie ceny tego rodzaju mięsa osiągnęły poziom około 37 juanów za kg wagi żywej.
Jak podają analitycy Rabobanku w okresie styczeń-luty Chiny zwiększyły import wieprzowiny do 560 tys. ton. Jednocześnie w lutym jej cena wzrosła, aż o 135% rok do roku.
Wzrost importu wieprzowiny przypadł w okresie silnego rozwoju zachorowań wywołanych koronawirusem.
Ograniczenie siły roboczej spowodowało brak możliwości w portach na podłączenie chłodni do źródła zasilania.
Dziki, zdaniem Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, stanowią obecnie zbyt duże zagrożenie. Związek chce niezwłocznego określenia warunków wykonywania odstrzałów sanitarnych tych zwierząt w...
Mimo szybkiego wzrostu importu mięso wieprzowe w Chinach wciąż jest ciężko dostępne i drogie. W efekcie na aukcji, która odbyła się 20 marca sprzedano 20 tys. ton mrożonej wieprzowiny pochodzącej z rezerw państwowych.
Od początku bieżącego roku z tych rezerw trafiło na rynek łącznie 210 tys. ton mięsa wieprzowego.
Według ekspertów Chiny w bieżącym roku będą nadal zmagać się ze znacznym deficytem podaży wieprzowiny.
Jest to skutek afrykańskiego pomoru świń (ASF), w wyniku którego pogłowie loch zmalało o 60%.
W ubiegłym roku produkcja wieprzowiny spadła tam o prawie jedną czwartą do najniższego poziomu od 16 lat.
Sytuacja ta mocno odbija się na cenie, która wzrosła do około 37 juanów za kg wagi żywej. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 21,88 złotych.
Tak wysoka cena wieprzowiny jest jednym z głównych czynników powodujących wzrost inflacji żywności w tym kraju.
W lutym żywność podrożała tam o 21,9% w porównaniu z 2019 r. Wzrost cen wieprzowiny w lutym spowodowały wzrost inflacji konsumenckiej o ponad 3 punkty procentowe.
Według analityków, mimo że Chiny podjęły szereg działań w celu przyspieszenia odbudowy populacji świń, produkcja wieprzowiny do końca 2020 r. może spaść o kolejne 15-20%.
Jest to efekt koronawirusa, który spowodował spowolnienie odbudowy stada trzody chlewnej.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ