Do Chin w październiku trafiło o 80% więcej wieprzowiny niż w tym samym czasie ubiegłego roku. Jej import wzrósł zwłaszcza z Brazylii, Stanów Zjednoczonych, Kanady i Hiszpanii.
Państwo Środka w październiku zaimportowało o ponad 80% więcej mięsa wieprzowego niż w tym samym czasie ubiegłego roku. W opinii ekspertów kraj ten robi zapasy na sezon zimowy.
Wieprzowina wciąż jest chętnie importowana przez Chiny. W październiku bieżącego roku trafiło tam 330 tys. ton tego rodzaju mięsa. Było to o 80,4% więcej niż rok wcześniej.
Wolumen ten jest o 50 tys. ton mniejszy niż import odnotowany we wrześniu bieżącego roku. Jak czytamy na stronie internetowej portalu euromeatnews.com kraj ten gromadzi mięso na sezon zimowy i do wznowienia lokalnej produkcji, która w pierwszej połowie roku spadła o 19%.
Anna Gembicka, wiceminister rolnictwa zaapelowała do środowiska informatyków, programistów o stworzenie aplikacji umożliwiającej społeczeństwu rejestrowanie kontaktów z dzikami. Nowy sposób walki z ASF nie spodobał się...
Był to efekt rozprzestrzeniającego się w Chinach wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF).
Import wieprzowiny w pierwszych 10 miesiącach roku wzrósł o 126,2% do 3,62 mln ton, informuje Generalny Urząd Celny.
Według chińskiego Ministerstwa Rolnictwa pogłowie świń w Chinach w październiku wzrosło o 26,9%.
Z kolei ceny wieprzowiny spadły o około 28% od początku lipca do 5,59 dolarów za kilogram, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 21,06 zł.
Od września, Chiny zwiększyły import wieprzowiny z Brazylii, Stanów Zjednoczonych, Kanady i Hiszpanii. Jest to efekt zakazu przywozu niemieckiej wieprzowiny w związku z epidemią ASF zgłoszoną w tym kraju.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ