Chiński sektor trzody chlewnej ponosi ogromne straty

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
08-09-2021,16:30 Aktualizacja: 08-09-2021,13:35
A A A
Producenci trzody chlewnej w Chinach odnotowali ogromne straty, których wartość sięga 70 mld dolarów. Sytuacja ta może w znacznym stopniu odbić się na produkcji trzody chlewnej w przyszłym roku. 
 
Firmy zajmujące się produkcją trzody chlewnej w Chinach od lutego 2021 r. odnotowały straty, które były wynikiem dużych spadków cen w skupie tuczników.
 
Wstępnie oszacowano, jak podaje euromeatnews.com, że sektor ten stracił 70 mld dolarów. 
 
Analiza przeprowadzona przez Financial Times potwierdza trudną sytuację publicznych firm zajmujących się produkcją trzody chlewnej. Sytuacja ta może przełożyć się na produkcję w tym sektorze w przyszłym roku. 
 
ASF w Niemczech, kolejne przypadki choroby u dzików, afrykański pomór świń, wirus, spadek cen wieprz

Rośnie liczba przypadków ASF w Niemczech

Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Niemczech mocno rozprzestrzenia się wzdłuż granicy z Polską. Liczba przypadków choroby w populacji dzików przekroczyła tam 2 tys.    Minął rok od pierwszego zgłoszenia pierwszych...
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) prognozuje, że w 2022 r. produkcja wieprzowiny w Chinach może spaść o 14%. Głównym powodem tej sytuacji jest rozprzestrzeniający się nadal w Chinach wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF).
 
Przekładając to na liczbę świń, Chiny mogą tracić 1,8 mln zwierząt tygodniowo. Według danych opublikowanych przez chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi (MARA) wynika, że średnia bieżąca strata na tuczniku wynoszą około 160 dolarów. 
 
W pierwszym półroczu 2021 r. Chiny sprzedawały średnio niecałe 13 mln świń tygodniowo. Przy średniej stracie 160 dolarów na zwierzę łączne straty producentów przekraczały 2 mld dolarów tygodniowo.
 
Tak wielkie straty doprowadzą do likwidacji wielu ferm oraz zatrzymają odbudowę pogłowia trzody chlewnej w tym kraju. 
 
- Spodziewamy się, że Chiny ograniczą produkcję do poziomów, których nie jesteśmy w stanie pojąć. Prognozowany przez USDA spadek o 14% prawdopodobnie nie jest wystarczająco wysoki – mówił dla portalu euromeatnews.com Jim Long, prezes i dyrektor generalny Genesus.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA