Ceny żywca wieprzowego spadają w całej Unii Europejskiej?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-10-2022,10:45 Aktualizacja: 25-10-2022,10:39
A A A
Notowania tuczników w drugim tygodniu października spadły zarówno w Polsce, jak i w większości krajów unijnych. Krajowi producenci otrzymywali za żywiec wieprzowy o 1% mniej niż przed tygodniem. 
 
Żywiec wieprzowy w dniach 10-16 października w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowano średnio po 7,31 zł za kg. Cena ta była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem, ale o 78% wyższa niż przed rokiem. 
 
Ten sam kierunek zmian cen co w Polsce, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, obserwowano w większości krajów Unii Europejskiej. 
 
Chiny, trzoda chlewna, ASF, odbudowa pogłowia, wirus, eksport wieprzowiny, mięso wieprzowe, niedobór wieprzowiny w China

ASF zamieszał rynkiem świn w Chinach

Chiny przed wybuchem afrykańskiego pomoru świń (ASF) produkowały niemal 55 mln ton wieprzowiny rocznie. Po pojawieniu się choroby nastąpił spadek o około 35%.    Aktualna sytuacja na rynku wieprzowiny oraz perspektywy na najbliższy czas...
W drugim tygodniu października średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 204,32 euro (około 977 zł) za 100 kg. Było to o 0,3% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Jednocześnie notowania te były o 57% wyższe niż przed rokiem. 
 
Krajowe cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w euro wyniosła 197,22 euro (około 943 zł) za 100 kg. Było to o 3,5% mniej niż średnia unijna oraz o około 6% niż płacono w Niemczech i Hiszpanii. Jednocześnie polscy producenci uzyskiwali za odstawione zwierzęta o 7% więcej niż w Danii oraz o 11% niż w Niderlandach. 
 
W tym samym czasie półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 10,64 zł za kg. Było to o 1% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 7,5% niż przed miesiącem, a także o 72% drożej niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA