Tuczniki w Niemczech od dłuższego czasu nie zmieniają swojej ceny. Z kolei w Polsce od trzech tygodni notowania pomału pną się w górę, co jednak nie gwarantuje rolnikom opłacalności produkcji.
Krajowa cena żywca wieprzowego w minionym tygodniu wzrosła. Niemieckie notowania dużej giełdy pozostały bez zmian, co jest wynikiem słabego jak na tę porę roku popytu na wieprzowinę.
Ceny skupu tuczników w minionym tygodniu wzrosły w Belgii o 4 centy za kg wagi bitej ciepłej (wbc) oraz w Hiszpanii o 2 centy za kg. W pozostałych krajach Unii Europejskiej, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, rynki są zbilansowane.
W wielu krajach Wspólnoty niska podaż żywca wystarcza na pokrycie słabego zapotrzebowania przetwórstwa, a wagi ubojowe świń spadają.
Wietnam, jak podaje portal thepigsite.com, opracował szczepionkę dla świń mającą chronić te zwierzęta przed zakażeniem wirusem afrykańskiego pomoru świń. Wietnam jest pierwszym krajem, który będzie produkował i eksportował szczepionkę...
Na rynku można zaobserwować niewielkie jak na tę porę roku zamówienia handlu, co jest efektem rosnących cen żywności, a także ograniczeniem konsumpcji.
Zdaniem ekspertów z POLPIG, wzrost spożycia pozostaje niezbędnym czynnikiem do ponownego wzrostu cen skupu świń.
Na niemieckich notowaniach dużej giełdy ceny tuczników od pięciu tygodni pozostają bez zmian na poziomie 1,80 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 8,31 zł za kg.
W Polsce obserwuje się spadek liczby świń trafiających do uboju, a także spadek ceny zbóż, co poprawia opłacalność produkcji trzody chlewnej.
Jednak w wyniku dużej niepewności panującej na rynku, rolnicy stopniowo redukują pogłowie trzody chlewnej. Ze strony handlu jest widoczny spadek zainteresowania klientów wieprzowiną.
Krajowe ceny żywca wieprzowego bardzo powoli rośną od trzech tygodni. Osiągnęły one obecnie wartość 8,40 zł za kg klasy E. Jest to o 10 gr więcej w stosunku do ubiegłego tygodnia.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ