Ceny w skupie tuczników biją rekordy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-02-2023,11:10 Aktualizacja: 20-02-2023,11:17
A A A
Notowania tuczników w Unii Europejskiej wzrosły do rekordowych poziomów. W minionym tygodniu w Belgii żywiec wieprzowy podrożał aż o 15 centów za kilogram, a w Niemczech o kolejne 8 centów. 
 
Mimo rekordowo wysokich cen skupu popyt na świnie rzeźne nie maleje. Jest to efekt redukcji pogłowia świń w większości krajów unijnych, co przełożyło się na duży spadek podaży żywca. 
 
Zmniejszenie pogłowia świń, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, jest głównym powodem rosnących cen skupu w krajach Unii Europejskiej. 
 
przetworzone białko zwierzęce, trzoda chlewna, krzyżowe karmienie, PAP, Inspekcja Weterynaryjna, mączka mięsno-kostna

Hodowcy świń alarmują o złym pobieraniu próbek pasz do badań

Hodowcy trzody chlewnej po 20 latach zakazu mogą w końcu stosować w żywieniu świń przetworzone białko zwierzęce z drobiu. Wejście w życie przepisów rozporządzenia Komisji (UE) 2021/1372 z dnia 17 sierpnia 2021 r., wprowadziło możliwość tzw....
W ostatnim tygodniu ceny wzrosły od 4 do 15 centów za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). Największe podwyżki wynoszące 15 centów odnotowano w Belgii. W Austrii tuczniki podrożały o 13 centów za kg, w Holandii o 12 centów, we Francji i Hiszpanii o 6 centów, a w Danii o 4 centy.
 
W Niemczech liczba ubijanych tuczników znacznie spadła, a ubojnie i tak nie mogą zdobyć wystarczającej ilości surowca. 
 
W notowaniach z 15 lutego cena skupu tuczników w Niemczech wzrosła do 2,28 euro (około 10,84 zł) za kg wbc i była o 8 centów wyższa niż przed tygodniem.
 
W krajach Wspólnoty rzeźnie mają duże trudności z zaspokojeniem potrzeb surowcowych. Przy skokowo rosnących cenach producenci świń opóźniają dostawy w celu uzyskania wyższej zapłaty za żywiec. 
 
W Polsce ceny świń też odnotowały duży wzrost. W ubiegłym tygodniu zakłady ubojowe płaciły za tuczniki w klasie E blisko 11 zł za kg. Przy wysokich cenach utrzymuje się duży popyt ze strony zakładów. 
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA