Żywiec wieprzowy w Unii Europejskiej mimo zapowiadanych podwyżek cen nie drożeje. Dużym problemem jest nadal pandemia koronawirusa, która ogranicza możliwość wykorzystywania 100% mocy przerobowych.
Notowania żywca wieprzowego w krajach unijnych, mimo zapowiedzi wzrostu, pozostały bez większych zmian. Zakłady mięsne ze względów sanitarnych i konieczności zachowania odległości między pracownikami nie wykorzystują pełnej mocy przerobowej.
W Unii Europejskiej nie widać tendencji do wzrostu cen skupu tuczników.
Żywiec wieprzowy wyraźnie podrożał jedynie we Francji, gdzie zwiększono cenę o ponad 4 centy za kg wagi bitej ciepłej (wbc).
Wzrost ten wiąże się ze wzrostem marketingowych aktywności handlowców przed rozpoczęciem roku szkolnego – informuje Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
Liczba świń ubitych w całej Unii Europejskiej w pierwszych 5 miesiącach bieżącego roku spadła o 3%. Jest to efekt pandemii koronawirusa, zamknięcia restauracji i ograniczenia ruchu turystycznego. Według danych Eurostatu liczba...
W Holandii z powodu pandemii koronawirusa zawieszono eksport wieprzowiny do Chin. Jednak w ostatnich dniach jeden z zakładów mięsnych został ponownie dopuszczony na rynek chiński.
Spotkanie między przedstawicielami rządu Chin i Holandii ma doprowadzić do uruchomienia eksportu do Państwa Środka z pozostałych zakwestionowanych zakładów.
Różnica w cenach skupu świń między Hiszpanią i Niemcami wynosi ponad 30 centów za kg wbc. W Hiszpanii odnotowuje się wysoki popyt na wieprzowinę głównie ze strony Chin. Ponadto w wyniku upałów podaż żywca na rynku spadła, co odbiło się na wzroście cen.
W ostatnich notowaniach dużej giełdy w Niemczech obowiązuje cena 1,47 euro za kg wbc, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,45 zł.
Cena ustalona w Niemczech obowiązuje do 2 września bieżącego roku.
W polskich zakładach mięsnych cena skupu tuczników nie została zmieniona. Krajowi przetwórcy borykają się z dostępem do pracowników pochodzących ze Wschodniej Europy.
W wyniku tego zakłady często wykorzystują jedynie 80-90% swoich mocy przerobowych, ponieważ ze względów sanitarnych muszą zapewnić odpowiednie odległości między pracownikami.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ