Niemiecka cena tuczników wzrosła do wartości 1,57 euro za kg wagi bitej ciepłej. W ślad za nią podskoczyły krajowe ceny żywca wieprzowego.
Tuczniki w Niemczech w ciągu tygodnia podrożały o kolejne 3 centy za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). W wielu krajach Unii Europejskiej mimo stabilizacji cen uczestnicy rynku zachowują dużo optymizmu i oczekują dalszych ich wzrostów.
Wzrost ceny skupu tuczników w Niemczech, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, wpłynie na odwrócenie trendu cenowego w Polsce.
W notowaniach dużej giełdy z 2 czerwca 2021 r. cena skupu tuczników w Niemczech wzrosła o 3 centy do wartości 1,57 euro za kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 7 zł.
Rolnik od wielu lat produkuje prosięta na sprzedaż. Część z nich zostaje w gospodarstwie i jest przeznaczona na tucz. W najbliższej przyszłości chce jednak skupić się głównie na cyklu zamkniętym. Maciej Szudrowicz z miejscowości Tłukawy w...
Eksperci z POLPIG przewidują, że wzrost ceny skupu u naszych zachodnich sąsiadów przyniesie wzrosty w innych krajach unijnych, również w Polsce.
W minionym tygodniu na rynku krajowym zakłady mięsne za klasę E płaciły średnio 6,95 zł za kg.
Tuczniki w Polsce w dniach od 17 do 23 maja podrożały w skupie o 8% do poziomu 5,51 zł za kg. Żywiec ten był jednocześnie o 6% droższy niż przed miesiącem oraz o 13% niż uzyskiwali producenci w tym samym okresie ubiegłego roku.
W 22. tygodniu w Unii Europejskiej tuczniki podrożały także w Hiszpanii. Ich cena w ciągu tygodnia wzrosła o 2 centy. Tym samym ich notowania przekroczyły próg 2 euro za kg (wbc) i wyniosła 2,02 euro za kg. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 9,01 zł.
Rosnące ceny skupu tuczników w Hiszpanii wynikają ze zwiększonego popytu. Tamtejsze zakłady chcą maksymalnie wykorzystać nowe moce ubojowe rzeźni, które zostały uruchomione w ostatnim czasie.
W pozostałych krajach europejskich cena w skupie tuczników pozostała bez zmian. Jednak uczestnicy rynku liczą na dalsze wzrosty notowań tuczników. Mogą temu sprzyjać wysokie temperatury i mniejsze przyrosty zwierząt.
Wzrost popytu, wynika także ze stopniowego znoszenia obostrzeń związanych z Covid-19.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ