Ceny tuczników w Polsce są już o 70 groszy niższe niż w Niemczech

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
24-01-2025,15:00 Aktualizacja: 24-01-2025,15:05
A A A

Notowania na dużej niemieckiej giełdzie VEZG w ubiegłą środę 22 stycznia nie przyniosły zmian.

W związku ze stagnacją na parkiecie ISW było bardzo nerwowo. Jednak po serii obniżek, w tym tygodniu cena została utrzymana na poziomie 1,72 euro za kg (7,30 zł) przy mięsności tuszy 57%.

Prawdopodobnie nastąpiło uspokojenie nastrojów po wykryciu przypadku pryszczycy w Brandenburgii.

– Mimo że sytuacja ta nie dotyczy bezpośrednio polskiego rynku, to w związku z powiązaniami naszych gospodarek, a przede wszystkim poprzez uzależnienie trendów cenowych u nas z niemieckimi, ma to ogromne znaczenie – mówi Bartosz Czarniak*.

Związek Polskie Mięso, Jacek Strzelecki, trzoda chlewna, pryszczyca w Niemczech, tanie mięso, hodowcy świń, trzoda

Czy tania wieprzowina z Niemiec zaleje Polskę?

– Najbliższe dwa tygodnie pokażą, czy na polski rynek zacznie płynąć tania wieprzowina z Niemiec – mówi Jacek Strzelecki, prezes Związku Polskie Mięso, Niemiecki instytut weterynaryjny Friedrich-Loeffler w piątek 10 stycznia 2025...

Ceny tuczników w Polsce jeszcze bardziej zmalały i obecnie są nawet o 70 groszy niższe niż w Niemczech.

– Obniżki za Odrą są powodowane m.in. utraceniem wielu rynków zbytu w związku wystąpieniem pryszczycy – mówi Czarniak i dodaje:

– Trudno jednak zrozumieć, dlaczego w Polsce mamy o wiele niższe stawki, niż rolnicy w kraju, który utracił lukratywne rynki zbytu.

Hodowca ma nadzieję, że uspokojenie na giełdzie VEZG przełoży się na trend wzrostowy w Polsce. Obecna sytuacja jest bowiem katastrofalna dla polskiego rynku.

– Prędzej czy później zemści się to na kupujących, którzy szukając towaru do uboju w Polsce będą za niego srogo przepłacać, co miało już miejsce w stosunkowo niedalekiej przeszłości – zauważa Czarniak.

Rzecznik prasowy „POLSUS” apeluje do rolników o zachowanie spokoju. Okres od początku roku jest jeszcze za krótki, żeby mówić o kryzysie. Owszem są ku niemu porządne przesłanki, ale to jeszcze nie moment, żeby podejmować drastyczne decyzje od wpływem chwili.

ARiMR, ASF, trzoda chlewna, hodowcy świń, rezygnacja z hodowli trzody chlewnej, rekompensaty, wirus ASF

Rekompensaty za zaprzestanie hodowli świń w związku z ASF wypłacone

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa poinformowała o wielkości wypłaconych rekompensat za rezygnację z utrzymywania trzody chlewnej. ARiMR poinformowała, że niemal 600 hodowców trzody chlewnej otrzymało 8,4 mln zł. Pieniądze...

Do Polski wjeżdżają zdrowe świnie

Bartosz Czarniak tonuje również nastroje hodowców, którzy w mediach społecznościowych alarmują, że do Polski mogą wjechać tuczniki zakażone wirusem pryszczycy.

– Pryszczyca w Niemczech nie wystąpiła u świń, a więc nie ma możliwości, aby mięso z tym wirusem wjechało do Polski. Tak samo niemożliwy jest wjazd zwierząt czy też mięsa z obszarów zapowietrzonych, bo wiązałoby się to z fałszowaniem listów przewozowych, co podlega karze wyższej, aniżeli ewentualny zysk – zauważa Czarniak.

Hodowca podkreśla też, że niemożliwy jest transport zwierząt przez strefy zapowietrzone. Na straży stoją nie tylko niemieckie, ale też polskie służby weterynaryjne,

– Może nam się nie podobać fakt importu zwierząt z Zachodu, czy też mięsa, jednak pod względem prawa odbywa się to prawidłowo – mówi Czarniak, dodając:

– Inną sprawą jest moralność takich działań w momencie, kiedy ceny w Polsce są o około 10% niższe.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ



 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA