Ceny tuczników w Niemczech spadają, a w Polsce?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
11-04-2020,8:10 Aktualizacja: 10-04-2020,20:27
A A A
Notowania żywca wieprzowego ustalane w Niemczech przekładają się na poziom cen niemal w całej Europie. W bieżącym tygodniu tuczniki u naszego zachodniego sąsiada potaniały. 
 
Cena żywca wieprzowego na dużej giełdzie w Niemczech w notowaniach opublikowanych 8 kwietnia spadła o 5 centów za kilogram wabi bitej ciepłej (wbc) i osiągnęła wartość 1,84 euro.
 
W przeliczeniu na polską walutę jest to około 8,35 złotych za kilogram. 
 
Ustalona cena obowiązuje od 9 do 15 kwietnia 2020 r. 
 
koronawirus, świnie, trzoda chlewna, podatność na wirusa

Świnie mogą zarazić się koronawirusem?

Koronawirus pojawił się w Chinach około trzech miesięcy temu i według wstępnych ustaleń mógł pochodzić od nietoperzy. Naukowcy na całym świecie badają czy SARS-CoV-2 może zarażać także inne gatunki zwierząt.     Niemiecki...
Dzień wcześniej (7 kwietnia) w Niemczech opublikowano notowania małej giełdy. Tam cena tuczników spadła o 1 cent do wartości 1,94 euro za kilogram wbc. 
 
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 8,80 złotych.
 
Na aukcji wystawiono 1775 tuczników w 12 partiach z czego sprzedano 3 partie i łącznie 365 zwierząt, informuje portal warchlaki.com.pl.
 
W Polsce w dniach 23-29 marca 2020 r., według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, za żywiec wieprzowy w skupie płacono 6,17 złotych za kilogram. 
 
Cena ta była o 1% mniejsza niż w poprzednim tygodniu i o 5% mniejsza niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 26% droższy niż przed rokiem.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA