Ceny tuczników w Niemczech bez zmian, a w Europie nieznaczny wzrost

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-05-2018,16:35 Aktualizacja: 30-05-2018,16:27
A A A
Popyt na wieprzowinę w Unii Europejskiej wzrósł w wyniku dobrej pogody, która sprzyja grillowaniu. Jednak ożywienie rynku nieznacznie wpłynęło na cenę żywca wieprzowego. 
 
Wzrost ceny tuczników w ubiegłym tygodniu w Niemczech o 2 centy wpłynął na niewielkie podwyżki w pozostałych krajach europejskich. W Hiszpanii, Holandii i Austrii ceny podskoczyły podobnie jak w Niemczech.
 
Wieprzowina podrożała o jeden cent w Belgii i Wielkiej Brytanii, a w Danii pozostała bez zmian.
 
arimr, asf w polsce, hodowla świń, trzoda chlewna, program bioasekuracji, rekompensaty dla hodowców świń

Agencja pomoże hodowcom świń z terenów dotkniętych ASF

ARiMR oferuje pomoc dla hodowców świń z terenów dotkniętych ASF. Rolnicy mogą składać do 30 września w biurach powiatowych agencji wnioski o wypłatę II, III i IV transzy rekompensat za rezygnację z chowu i hodowli świń. Agencja...
Mięso wieprzowe, a w szczególności elementy wykorzystywane do grillowania cieszą się dużym popytem konsumentów. Jednocześnie liczba oferowanych tuczników zaspokaja zapotrzebowanie przetwórców. 
 
Cena żywca wieprzowego w Niemczech w dniu 30 maja, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie VEZG, wyniosła 1,44 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (6,21 zł) i pozostała bez zmian w stosunku do sytuacji sprzed tygodnia.
 
W Stanach Zjednoczonych cena tuczników rośnie według przewidywań ekspertów. W stosunku do ubiegłego tygodnia zwiększyła się o 1,3 proc. do poziomu 1,45 dolara za kg wbc,  co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,38 zł.
 
W Japonii na 5 tys. fermach utrzymuje się 1 milion loch, a średnia wielkość jednego gospodarstwa wynosi około 200 macior. 
 
Tuczniki ubijane są w średniej wadze 115 kg, a ich cena wynosi około 13,77 zł za kg. Wysokie koszty produkcji wynikają z konieczności importu większości surowców paszowych. 
 
W Japonii mieszka 130 milionów ludzi tak więc jest to jeden z najbardziej intratnych rynków dla wieprzowiny. Po Chinach jest to drugi największy importer tego mięsa na świecie.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA