Ceny tuczników w Europie stabilne, a w USA rosną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
29-04-2019,15:30 Aktualizacja: 29-04-2019,21:48
A A A
Notowania żywca wieprzowego w okresie poświątecznym są stabilne w większości krajów unijnych. Jednak wyższe temperatury i rosnący ruch turystyczny spowodują wzrost popytu, a tym samym zwiększenie cen.
 
Okres stabilizacji cen tuczników po Świętach Wielkanocnych obserwujemy także w tym roku. Przedświąteczny krótki tydzień ubojowy nie spowodował jednak większych zmian na rynku i nie odbił się na zmianie cen żywca wieprzowego.
 
W Niemczech, Holandii oraz Belgii, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, notuje się dobrą sprzedaż zarówno na rynkach wewnętrznych jak i zewnętrznych. 
 
asf, kolejne przypadki, dziki

ASF. Kolejne przypadki, a najwięcej z nich w woj. mazowieckim

Główny lekarz weterynarii poinformował dziś (29 kwietnia) o nowych przypadkach afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików. Najwięcej z nich odnotowano w woj. mazowieckim.   Wirus ASF zabił kolejne dziki. Jego obecność została...
W krajach UE świeże szynki i inne elementy wieprzowe nie zmieniły cen, a rynki w Chinach i Japonii wykazują stabilny popyt.
 
Zdaniem ekspertów wyższe temperatury powietrza oraz rosnący ruch turystyczny może spowodować wzrost popytu w nadchodzących tygodniach. Dotyczy to szczególnie rejonów południowej Europy.
 
Cena tuczników ustalona w Niemczech na bieżący tydzień utrzymała się na poziomie sprzed tygodnia i wynosiła 1,73 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), czyli około 7,43 złotych.
 
Tuczniki w Stanach Zjednoczonych w ubiegłym tygodniu podrożały do 1,79 dolarów za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 6,89 złotych. 
 
Jest to o 8,1 proc. taniej niż cena niemiecka, ale na rynku chińskim do wieprzowiny pochodzącej z USA należy dodać 50 proc. cła ponad to, które obowiązuje unijnych eksporterów. 
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA