Ceny tuczników spadły o 10-20 groszy
Spadkowy trend skupu trzody chlewnej utrzymuje się już drugi tydzień. Producenci tuczników widząc pogarszającą się cenę postanowili sprzedawać jak najwięcej zwierząt, aby nie stracić na kolejnych obniżkach.
W rezultacie zakłady mięsne odnotowały większą podaż żywca w związku z czym obniżyły cenę skupu o 10-20 groszy na kg. Dodatkowo niektóre z nich ograniczyły uboje ze względu na krótszy tydzień.
W transakcjach przeprowadzonych przez członków Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej w stosunku do ubiegłego tygodnia cena żywca spadła o 13 groszy i wyniosła 4,56 zł/kg. W poprzednim tygodniu t. od 19 do 16 kwietnia wynosiła ona 4,70 zł/kg, a według notowań ministerstwa rolnictwa 5,88 zł/kg wbc.
Duży wpływ na niższą cenę skupu tuczników ma sytuacja w Niemczech. Po pierwsze w ostatnich dniach sporo surowca wjeżdża stamtąd do Polski, po drugie tamtejsze zakłady również płacą mniej. Jak informuje KZP-PTCh 30 kwietnia obniżyły one cenę skupu o kolejnych siedem eurocentów.
Europejski rynek również jest pod dużym wpływem Niemiec. KZP-PTCh zauważa, że nasi zachodni sąsiedzi dość nieoczekiwanie obniżyli ceny skupu, co miało zwiększyć presję na tamtejszych producentach. Ponadto niemieccy przetwórcy nie mogli zaakceptować ceny, która przez ostatnie dwa tygodnie nieustannie rosła. W efekcie podobny trend odnotowano w Holandii i Belgii oraz Austrii. Stabilizację cenową zanotowały za to Hiszpania, Francja oraz Dania.
W 18 tj. obecnym tygodniu 2015 r. przed majowym weekendem cena skupu żywca w Niemczech według niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG wynosiła 1,47 euro/kg wbc tj. ok. 5,92 zł/kg. W Danii według Danish Crown było to 9,60 DKK/kg wbc tj. 5,18 zł/kg.
W Holandii zakład mięsny Vion Food Group płacił w tym czasie 1,42 euro/kg wbc tj. 5,72 zł/kg. Z kolei wg departamentu rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA (United States Department of Agriculture) tamtejsi hodowcy otrzymywali średnio 1,55 dolara/kg wbc, tj. 5,56 zł/kg.
Cena targowiskowych prosiąt o wadze ok. 20kg w Polsce w 17 tygodniu tj. od 19 do 26 kwietnia wynosiła 163 zł. W 18 tygodniu ceny tych zwierząt w Niemczech wg VEZG i w Danii wg notowań duńskiego stowarzyszenia producentów świń Danske Svineproducenter wynosiły odpowiednio 52 euro za 28 kg tj. ok. 209 zł oraz 390 DKK za 30 kg tj. ok. 210 zł.
Nieco tańsze były one w Holandii, gdzie wg notowań zakładu mięsnego Vion Food Group kosztowały one 37,50 euro za 25 kg tj. 151,25 zł. Z kolei w Stanach Zjednoczonych za zwierzęta w wadze 18 kg producenci musieli zapłacić 66,02 dolary tj. ok 237 zł.