Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że cena tuczników w Europie wzrosła. W Polsce tuczniki podrożały o 4% do wartości 6,24 zł za kg.
Notowania tuczników na rynku Unii Europejskiej od trzech tygodni rosną. W Polsce również obserwuje się wzrost cen.
Według danych Komisji Europejskiej, w dniach od 15 do 21 lutego 2021 r. za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy uzyskiwali średnio 131,07 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 596,27 zł. Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Była ona jednak o 29% niższa niż przed rokiem.
Wzrost cen odnotowano w siedemnastu krajach członkowskich, w tym największy w Polsce. Wynosił on 4%, a cena osiągnęła wartość 126,43 euro za 100 kg, czyli około 575,06 zł.
Warchlaki w Danii po raz kolejny podrożały. Ich cena we wszystkich grupach zdrowotnych wzrosła o 30 koron duńskich (DKK). Cena warchlaków w Danii, jak podaje portal warchlaki.com, w notowaniach opublikowanych 25 lutego 2021 r....
Cena ta, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, była o 3,5% niższa od średniej ceny w Unii Europejskiej, ale o 1% wyższa od ceny w Niemczech.
W Polsce w trzecim tygodniu lutego 2021 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzoda chlewna podrożała o 4% do wartości 4,33 zł za kg.
Cena ta była o 10% wyższa niż przed miesiącem oraz o 30% niższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
W trzecim tygodniu lutego w zakładach mięsnych cena półtusz wieprzowych wzrosła o 4%, do wartości 6,24 zł za kg.
Była to o 6% więcej niż przed miesiącem, ale o 28,5% mniej niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
Na dużej giełdzie w Niemczech w notowaniach z 3 marca cena tuczników wzrosła do wartości 1,40 euro za kg wagi bitej ciepłej, czyli do około 6,37 zł. Cena ta obowiązuje do 10 marca bieżącego roku.
Obserwując rynek i mocne wzrosty ceny warchlaków można spodziewać się, że cena tuczników w kolejnych tygodniach będzie nadal rosła.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ