Ceny tuczników nie rosną tak, jak oczekują hodowcy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
05-05-2021,12:50 Aktualizacja: 05-05-2021,12:51
A A A

Tuczniki nie podrożały, choć w tym czasie spodziewany był wzrost ich notowań. Niestety wyjątkowo zimna majowa pogoda oraz utrzymujące się obostrzenia dotyczące Covid-19 spowodowały, że w większości krajów UE cena tych zwierząt pozostała bez zmian.

Hodowcy trzody chlewnej wraz z początkiem maja oczekiwali wzrostu cen tuczników. Niestety w tym roku sezon grillowy został opóźniony. Ponadto hotele i restauracje nadal pozostają w większości zamknięte.

Zakłady ubojowe dalej borykają się z wirusem Covid-19. Pracownicy niektórych rzeźni w Niemczech zostali odesłani na przymusową kwarantannę z powodu zakażeń, co po raz kolejny obniżyło moce ubojowe.

  • Opóźniony sezon grillowy, ASF i Covid-19 wpływają na ceny świń
  • Cena tuczników w Niemczech pozostała bez zmian
  • Tuczniki w Niemczech kosztują 1,42 euro za kilogram wbc
  • Cena tuczników wzrosła we Francji, Danii oraz Niderlandach
  • W Polsce obserwujemy spadek notowań świń

Plan bezpieczeństwa biologicznego, KZPPTCH POLPIG, główny lekarz weterynarii, trzoda chlewna, gospodarstwo, hodowcy świń

Hodowcy muszą przygotować plan bezpieczeństwa biologicznego

Szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń obowiązują w krajach członkowskich Unii Europejskiej od 21 kwietnia. Środki te zostały ustanowione rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/605 z dnia 7 kwietnia 2021 r. Mają być...

W Niemczech stabilnie, w Polsce taniej

Wieprzowina z Niemiec wciąż nie może trafiać do wielu państw azjatyckich. Kraj ten wciąż zmaga się z wirusem afrykańskiego pomoru świń u dzików.

Wszystkie te czynniki mają istotny wpływ na cenę tuczników. Po ostatnim spadku o 8 centów, tym razem utrzymała się ona na niezmienionym poziomie.

Tuczniki w notowaniach VEZG z 28 kwietnia kosztowały więc 1,42 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z dnia 28 kwietnia (4,5811) daje to 6,50 zł za kg wbc.

Ceny świń w Polsce, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, wynoszą średnio 4,65 złotych za kilogram żywca oraz 6,25 zł za kg w klasie E.

Z notowań ministerstwa rolnictwa z 16 tygodnia 2021 r. tj. z okresu od 18 do 25 kwietnia wynika, że za żywiec hodowcy w tym czasie otrzymywali 5,21 zł za kg, a poubojowo w klasie E 6,79 zł za kg.

cena warchlaków, Dania, Niemcy, trzoda chlewna, notowania warchlaków

Warchlaki w Niemczech potaniały. A w Danii?

Cena warchlaków w Niemczech spadła o 3,5 euro za sztukę. Z kolei zwierzęta w Danii od kilku tygodni utrzymują stały poziom cen.    W Niemczech 23 kwietnia opublikowano notowania warchlaków. Ich cena w ciągu tygodnia spadła o...

Tuczniki w Europie nie są tańsze

Cena tuczników w najnowszych notowaniach w krajach Unii Europejskiej generalnie albo utrzymała się na tym samym poziomie, albo nieznacznie wzrosła.

Notowania żywca wieprzowego z 29 kwietnia w Belgii i Hiszpanii pozostały na niezmienionym poziomie i wyniosły odpowiednio 0,940 euro oraz 1,460 euro za kilogram. W przeliczeniu na polską walutę jest to 4,29 oraz 6,67 zł za kg.

Wysokie ceny skupu tuczników w Hiszpanii wynikają z faktu, że kraj ten czerpie korzyści płynące z wysokich marż realizowanych w Chinach.

Tuczniki w Niderlandach w notowaniach z 30 kwietnia podrożały o 0,9% do poziomu 1,12 euro za kg żywca, co w naszej walucie daje 5,11 zł.

Tuczniki nieznacznie podrożały również we Francji (o 0,4%) oraz Danii (1,9%). W pierwszym z tych krajów w notowaniach z 3 maja ich cena wyniosła 1,54 euro za kg tuszy 56% tj. około 7 zł za kg wbc.

Hodowcy i producenci świń w Danii, zgodnie z notowaniami z 29 kwietnia, otrzymywali za tuczniki 11 DKK za kg tuszy 56% tj. około 6,77 zł za kg.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
     
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA