Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że ceny świń zarówno w Polsce jak i Unii Europejskiej wzrosły. Taki sam trend dotyczy mięsa wieprzowego.
Cena skupu tuczników w Polsce na początku grudnia wzrosła o 1%. Foto_Remigiusz Kryszewski
Tuczniki na rynku krajowym na przełomie listopada i grudnia podrożały. Podobne trendy dotyczą rynku Unii Europejskiej, gdzie średnia cena w skupie była nieznacznie wyższa niż przed tygodniem.
Żywiec wieprzowy na rynku krajowym w dniach 29 listopada – 5 grudnia podrożał. Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW płaciły za trzodę chlewną średnio 4,28 zł za kg.
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem, a także o 11% niż przed rokiem. Jednak z powodu wysokich kosztów produkcji nie można mówić o rentowności.
Notowania tuczników w najnowszym notowaniu na giełdzie VEZG w Niemczech wzrosły. Po raz pierwszy od 9 tygodni, kiedy to cena utrzymywała się na stałym poziomie. Cena tuczników w Niemczech wzrosła o zaledwie o 3 centy, ale po ostatnich...
Ceny w skupach były zróżnicowane regionalnie. Najwyższe stawki otrzymywali producenci z makroregionu środkowo-wschodniego, czyli woj. łódzkiego, mazowieckiego i podlaskiego, gdzie za świnie rzeźne płacono średnio 4,33 zł za kg.
Z kolei najmniej płacono w makroregionie południowo-wschodnim, obejmującym woj. lubelskie, małopolskie, podkarpackie, śląskie i świętokrzyskie. Tam dostawcy otrzymywali średnio 4,13 zł za kg.
W Unii Europejskiej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, na przełomie listopada i grudnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E średnio wyniosła 129,17 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 597,54 zł.
Cena ta była o 0,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W Polsce cena trzody chlewnej wyrażona w walucie unijnej wynosiła 121,03 euro za 100 kg, czyli około 559,89 zł.
Była ona o 8,14 euro niższa niż średnio w krajach unijnych, o 5,63 euro niż na rynku niemieckim oraz o 8,33 euro niż na rynku duńskim. Żywiec w Polsce był jednocześnie o 7,29 euro droższy niż w Niderlandach.
Wraz ze wzrostem cen żywca odnotowano wzrost cen mięsa wieprzowego. Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe przeciętnie po 6,24 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż tydzień i miesiąc wcześniej, a także o 7% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ