Ceny tuczników na początku grudnia wzrosły

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-12-2021,9:15 Aktualizacja: 15-12-2021,9:17
A A A
Tuczniki na rynku krajowym na przełomie listopada i grudnia podrożały. Podobne trendy dotyczą rynku Unii Europejskiej, gdzie średnia cena w skupie była nieznacznie wyższa niż przed tygodniem. 
 
Żywiec wieprzowy na rynku krajowym w dniach 29 listopada – 5 grudnia podrożał. Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW płaciły za trzodę chlewną średnio 4,28 zł za kg.
 
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem, a także o 11% niż przed rokiem. Jednak z powodu wysokich kosztów produkcji nie można mówić o rentowności.
 
tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Tuczniki na VEZG podrożały. Czy to sygnał zmiany na lepsze?

Notowania tuczników w najnowszym notowaniu na giełdzie VEZG w Niemczech wzrosły. Po raz pierwszy od 9 tygodni, kiedy to cena utrzymywała się na stałym poziomie. Cena tuczników w Niemczech wzrosła o zaledwie o 3 centy, ale po ostatnich...
Ceny w skupach były zróżnicowane regionalnie. Najwyższe stawki otrzymywali producenci z makroregionu środkowo-wschodniego, czyli woj. łódzkiego, mazowieckiego i podlaskiego, gdzie za świnie rzeźne płacono średnio 4,33 zł za kg.
 
Z kolei najmniej płacono w makroregionie południowo-wschodnim, obejmującym woj. lubelskie, małopolskie, podkarpackie, śląskie i świętokrzyskie. Tam dostawcy otrzymywali średnio 4,13 zł za kg.
 
W Unii Europejskiej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, na przełomie listopada i grudnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E średnio wyniosła 129,17 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 597,54 zł. 
 
Cena ta była o 0,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W Polsce cena trzody chlewnej wyrażona w walucie unijnej wynosiła 121,03 euro za 100 kg, czyli około 559,89 zł. 
 
Była ona o 8,14 euro niższa niż średnio w krajach unijnych, o 5,63 euro niż na rynku niemieckim oraz o 8,33 euro niż na rynku duńskim. Żywiec w Polsce był jednocześnie o 7,29 euro droższy niż w Niderlandach. 
 
Wraz ze wzrostem cen żywca odnotowano wzrost cen mięsa wieprzowego. Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe przeciętnie po 6,24 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż tydzień i miesiąc wcześniej, a także o 7% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA