Ceny tuczników i warchlaków w Danii bez zmian

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
23-04-2019,12:00 Aktualizacja: 23-04-2019,10:08
A A A
Duńczycy w ubiegłym tygodniu (18 kwietnia) opublikowali notowania tuczników oraz warchlaków. Cena zarówno tych pierwszych jak i drugich pozostała bez zmian na poziomie sprzed tygodnia. 
 
Notowania tuczników duńskich są ustalane przez duńską spółkę Danish Crown. Cena tych zwierząt potwierdza trend na rynku europejskim, ewentualnie pokazuje kierunek nadchodzących zmian oraz to, czego możemy się wkrótce spodziewać także w Polsce.
 
W ubiegłym tygodniu, jak podaje portal warchlaki.com.pl, notowania tuczników w Danii pozostały na poziomie sprzed tygodnia i wyniosły 10,60 koron duńskich za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę daje to około 6,08 złotych za kilogram.
 
bioasekuracja, trzoda chlewna, ASF, POLSUS

POLSUS przypomina o zachowaniu zasad bioasekuracji

Producenci i hodowcy trzody chlewnej w celu ochrony świń przed wirusem afrykańskiego pomoru świń i nie tylko powinni przestrzegać zasad bioasekuracji. Ich wdrożenie i respektowanie ogranicza ryzyko zawleczenia choroby do gospodarstwa.   Polski...
 
Tak jak Niemcy na dużej giełdzie Duńczycy utrzymali swoją cenę. Według ekspertów w kolejnych tygodniach notowania tuczników powinny być stabilne. W Polsce mogą się one wahać, ale nie należy spodziewać się dużych spadków.
 
W dniu 18 kwietnia Duńczycy opublikowali także notowania warchlaków w trzech kategoriach: SPF Region 2/3 PRRS negatywny, SPF Region 2/3 PRRS pozytywny i konwencjonalny.
 
Ich ceny nie zmieniły się w porównaniu z tymi sprzed tygodnia. Warchlaki o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS kosztowały 490 koron duńskich (281 zł), SPF Region 2/3 PRRS pozytywny 475 koron duńskich (273 zł), a konwencjonalne 465 koron duńskich (267 zł).
 
Wraz z cenami skupu tuczników zatrzymały się także notowania warchlaków. Zdaniem ekspertów nie jest to jednak tendencja, która utrzyma się przez dłuższy czas. 
 
W bieżącym tygodniu najprawdopodobniej tuczniki będą dalej drożeć, a co za tym idzie także warchlaki.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA