Ceny skupu tuczników przestały spadać

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-02-2024,11:00 Aktualizacja: 16-02-2024,8:12
A A A
Notowania żywca wieprzowego na przełomie stycznia i lutego przestały spadać. W krajowych skupach średnia cena tuczników wzrosła o 0,5% do wartości 6,71 zł za kg.
 
W Polsce w dniach od 29 stycznia do 4 lutego w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW średnia cena świń rzeźnych wynosiła 6,71 zł za kg i była o 0,5% wyższa niż tydzień wcześniej. 
 
Jednocześnie tuczniki, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, były o 5% tańsze niż przed miesiącem oraz o 9% niż przed rokiem. 
 
tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

VEZG 14 lutego. 5 centów w górę!

Notowania ceny tuczników na dużym parkietu VEZG w Niemczech z 14 lutego przyniosły drugą z rzędu podwyżkę. Cena tuczników w notowaniach z 14 lutego wzrosła do 2,15 euro za kg wbc. Tuczniki w Niemczech w przeliczeniu na polską walutę...
W krajach Wspólnoty średnia cena świń rzeźnych klasy E w ciągu tygodnia obniżyła się zaledwie o 0,2% do wartości 200,82 euro (około 872 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
Tamtejsi producenci otrzymywali cenę o 4% niższą niż przed miesiącem oraz o 2% niż przed rokiem. 
 
W Polsce żywiec wieprzowy tej klasy wyceniono na 202,11 euro (około 877 zł) za 100 kg. Było to o 0,6% więcej niż średnio płaciły rzeźnie w krajach Unii Europejskiej. 
 
W Niemczech dostawcy uzyskiwali średnio 210,45 euro (około 914 zł) za 100 kg, w Hiszpanii 198,38 euro (około 861 zł), we Francji 193,00 euro (około 838 zł), w Danii 181,91 euro (około 790 zł), a w Niderlandach 170,59 euro (około 741 zł).
 
Na przełomie stycznia i lutego krajowe zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 9,85 zł za kg. Było to o około 2% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż na początku stycznia. Cena ta była jednocześnie o 6% niższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA