Ceny na rynku wieprzowiny lekko wzrosły
Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla UE wyniosła w minionym miesiącu 127,57 euro za 100 kilogramów. To o 0,2 proc. więcej niż w marcu, ale aż o 11,4 proc. poniżej stawek sprzed roku.
Eksperci przypominają, że w kwietniu (dla tego miesiąca) ceny tego gatunku mięsa były najniższe od 2003 r., kiedy wynosiły 123,97 euro. Przez 30 dni stawki najbardziej wzrosły w Rumunii (3,9 proc.), Estonii i Danii (po 3 proc.), Irlandii (2,5 proc.), Szwecji (1,8 proc.), na Łotwie (1,5 proc.), w Holandii (1,4 proc.), Finlandii (+1,3 proc.) i na Cyprze (1,1 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
Ceny żywca wieprzowego są stabilne
Ceny poleciały w dół natomiast przede wszystkim w Grecji (4,4 proc.), Polsce (2,6 proc.), na Malcie (1,9 proc.), we Włoszech (1,4 proc.), w Bułgarii (1,2 proc.) i Wielkiej Brytanii (1,1 proc.). W naszym kraju za 100 kilogramów płacono średnio w kwietniu 127,53 euro, czyli aż o 13 proc. mniej niż rok wcześniej. Stawka ta była nieznacznie niższa od unijnej średniej.
Dzięki temu, że cena wieprzowiny w Polsce pozostaje jedną z najniższych w krajach Wspólnoty jest atrakcyjna dla potencjalnych kupców z Zachodu. Eksperci zauważają, że na stawki za to mięso korzystnie wpływa już początek sezonu grillowego.
Na początku maja ceny poszły bowiem w górę u większości najważniejszych unijnych producentów wieprzowiny - w Danii, Niemczech, we Francji, Włoszech, w Holandii, Polsce oraz Hiszpanii.