Brakuje świń dla małych zakładów mięsnych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
31-05-2016,8:30 Aktualizacja: 30-05-2016,9:44
A A A

Małe zakłady mięsne produkujące wędliny metodą tradycyjną skupują tuczniki zazwyczaj od rolników, którzy utrzymują kilka świń. W obliczu kryzysu na rynku trzody chlewnej takich gospodarstw jest coraz mniej.

Rolnicy utrzymujący małą liczbę sztuk świń tj. do 10 powoli i regularnie rezygnują z tej działalności. To stanowi duży problem dla małych regionalnych zakładów mięsnych, które właśnie u nich zaopatrują się w surowiec. Nikt nie chce tuczników pochodzącego z dużych ferm trzody chlewnej a tym bardziej z importu.

Produkcja trzody chlewnej maleje od kilkunastu miesięcy. Właściciele małych zakładów mięsnych wkrótce mogą się znaleźć w jeszcze trudniejszej sytuacji. W opinii branży mięsne problem ten będzie się pogłębiał w postaci nieustannie malejącego pogłowia świń w Polsce.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA