Bakterie i przyrosty

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: D. Chełstowska | hoduj@apra.pl
25-09-2016,10:55 Aktualizacja: 25-09-2016,10:58
A A A

Organizacja Swine Innovation Porc wskazuje, że zastosowanie tzw. dobroczynnych bakterii, mających poprawić zdrowotność jelit, jest obiecującą alternatywą dla antybiotyków wykorzystywanych jako stymulatory wzrostu u młodych świń.

Proponowane zmiany w kanadyjskich przepisach prawnych (Food and Drug Regulations Related to Antimicrobial Resistance) zostały opublikowane w lipcu, rozpoczynając tym samym okres dyskusji społecznej.

Jedna z kluczowych zmian, które się postuluje, przewiduje wyeliminowanie antybiotyków stosowanych jako stymulatory wzrostu w produkcji zwierząt gospodarskich.

trzoda chlewna, prosięta, odporność, jelita, choroba, świnie, hodowla

Zdrowie prosiąt poprzez jelita

Dostarczana pasza nie jest tylko źródłem składników pokarmowych ważnych dla życia prosiąt, ale też może zawierać wiele substancji szkodliwych, ale dzięki błonie śluzowej przewodu pokarmowego organizm jest przed nimi chroniony. W...
Stewart Cressman, prezes Swine Innovation Porc, twierdzi, że choć utrzymanie dostępności antybiotyków do zastosowań terapeutycznych (u chorych zwierząt) jest ważne, producenci trzody chlewnej powinni popierać wprowadzenie zakazu ich stosowania jako stymulatorów wzrostu.

Stewart Cressman - Swine Innovation Porc mówił: W badaniach zajmowaliśmy się mikrobiomem, czyli mikroflorą jelitową - ten obszar skupia obecnie szczególną uwagę naukowców. Staramy się dowiedzieć, czy jest sposób, który umożliwiłby - szczególnie u młodych świń - zasiedlenie jelita prawidłową, dobroczynną mikroflorą i jednoczesne uzyskanie efektów podobnych do tych, które osiągaliśmy, podając zwierzętom antybiotyki, lecz bez ich stosowania, a także zapewnienie, że bakterie jelitowe znajdują się w jelitach i potencjalnie stymulują przyrosty, poprawiając wyniki produkcyjne zwierząt. A także z perspektywy możliwości zmniejszenia lub wyeliminowania konieczności podawania antybiotyków na etapie odchowalni oraz w fazie przejściowej miedzy odsadzeniem a odchowalnią. W tym okresie bowiem organizm świni jest najbardziej wrażliwy.

Stewart Cressman wskazuje, że to obszar badań, który skupia naukowców. Swine Innovation Porc ma w zamierzeniu zainicjować działania w tym zakresie już w niedługim czasie.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA