ASF - Wielka Brytania boi się wirusa i organizuje kampanię informacyjną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
14-05-2018,14:00 Aktualizacja: 14-05-2018,9:39
A A A
Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) z łatwością może przenosić się do kolejnych państw między innymi w przetworach mięsnych solonych lub suszonych, w których przeżywa przez okres nawet 150 dni.
 
Wielka Brytania na stronach Rady Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) umieściła ulotkę w wielu językach dotyczącą zredukowania ryzyka przedostania się wirusa ASF na terytorium kraju.
 
Ulotka informuje, że choroba dotyka jedynie trzodę chlewną, ale ma ona niszczący wpływ na produktywność i zdolność danego kraju do sprzedaży mięsa wieprzowego, dlatego niezwykle ważne jest zapobieganie przedostania się wirusa na terytorium Wielkiej Brytanii. 
 
tuczniki, cena, żywiec wieprzowy, Niemcy

Sezonowy wzrost spożycia wieprzowiny nie wpłynął na jej cenę

Spożycie wieprzowiny związane z rozpoczęciem sezonu grillowgo wzrosło, ale nie odbiło się to na jej cenie. Tuczniki w Niemczech kosztują tyle co przed tygodniem.   Ceny żywca wieprzowego w UE w ubiegłym tygodniu kształtowały się na...
ASF można ograniczyć spełniając warunki biobezpieczeństwa, które stanowi podstawowy środek walki z tą chorobą, czytamy w ulotce.
 
Zasady te powinny być stosowane nie tylko w czasie przebywania na farmie, lecz również podczas podróżowania, szczególnie do i z obszarów, gdzie stwierdzona została obecność wirusa ASF.
 
Duże ryzyko rozprzestrzeniania choroby stanowią przetwory z mięsa wieprzowego, które nie były ugotowane, ale zostały zakonserwowane w wyniku procesu solenia lub suszenia. Wirus w takich wyrobach, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej przeżywa nawet przez 150 dni.
 
Aby ograniczyć możliwość zarażenia się świń obowiązujące przepisy prawa zabraniają ich karmienia surowymi lub ugotowanymi odpadami pochodzącymi z restauracji lub gospodarstw domowych.
 
Nie wolno również wnosić przetworów z mięsa wieprzowego na farmę, a produkty spożywcze należy przechowywać w miejscach do tego przeznaczonych, gdzie istnieje możliwość umycia rąk.
 
Wszystkie resztki należy umieszczać w bezpiecznych pojemnikach, które usuwane są w ramach wywozu śmieci. Nie wolno także dokarmiać psów i kotów, które mogą przenieść resztki jedzenia w miejsca, gdzie przebywają świnie.
 
Ulotkę informacyjną znajdziesz tutaj.
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA