ASF - planowane są dalsze obostrzenia dotyczące zwalczania choroby

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-08-2017,8:00 Aktualizacja: 23-08-2017,21:22
A A A
Wirus afrykańskiego pomoru świń wciąż atakuje kolejne gospodarstwa utrzymujące trzodę chlewną. W związku z tym rząd chce zaostrzyć przepisy dotyczące zwalczania choroby. 
 
Afrykański pomór świń wciąż jest poważnym zagrożeniem dla hodowców i producentów trzody chlewnej. Świadczy o tym sześć kolejnych ognisk potwierdzonych 23 sierpnia przez głównego lekarza weterynarii.
 
Rząd podjął kolejne działania w kierunku zwalczania choroby. W tym celu zdecydował się na nowelizację rozporządzenia w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem ASF - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
asf, ognisko asf, trzoda chlewnia, wirus asf

Afrykański pomór świń w sześciu kolejnych chlewniach

Główny lekarz weterynarii informuje o stwierdzeniu sześciu nowych ognisk afrykańskiego pomoru świń w Polsce. Dwa z nich wybuchły w województwie podlaskim, a cztery w woj. lubelskim. Ognisko ASF nr 78, a zarazem 55 począwszy od...
Projekt zakłada zmienię rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem choroby (Dz. U. poz. 711, z 2016 r. poz. 1295, 1770 i 1797 oraz z 2017 r. poz. 1036 i 1333).
 
W rozporządzeniu doprecyzowano obostrzenia dotyczące używania w chowie i hodowli świń zielonki, ziaren lub słomy pochodzących z obszaru objętego ograniczeniami i obszaru zagrożenia. Obostrzenia te dotyczą gospodarstw na całym terytorium Polski.
 
Reguluje ono również kwestie świń przemieszczanych z terenów ASF do natychmiastowego uboju, który jest dopuszczony jedynie na koniec dnia. Działanie takie ma zmniejszyć ryzyko ewentualnego skażenia wirusem partii mięsa pozyskanego ze świń pochodzących z obszarów wolnych od choroby.
 
W gospodarstwach położonych na obszarze ochronnym, objętym ograniczeniami oraz zagrożenia zakazuje się uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA