Antybiotyki w produkcji świń są pod kontrolą
"W Polsce stosowanie antybiotyków w leczeniu zwierząt jest określone przepisami prawa i może odbywać się wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii. Niedozwolone jest prewencyjne stosowanie antybiotyków" - czytamy w stanowisku Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej w sprawie stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej w kontekście ostatniego raportu NIK.
Hodowcy i producenci świń w Unii Europejskiej nie mogą stosować promotorów wzrostu. Ponadto po zakończonym okresie leczenia przed ubojem, wymagany jest odpowiednio długi okres karencji, aby w organizmie zwierzęcia nie było pozostałości środków leczniczych. Liczba dni karencji dla każdego środka leczniczego określana jest przez Europejską Agencję Leków (European Medicines Agency, EMA).
ASF. Hodowcy świń chcą jasnych zasad dotyczących odszkodowań
KZP-PTCH podkreśla, że tusze, które są zanieczyszczone niedozwolonymi pozostałościami nie są dopuszczane do obrotu.
"Czołowi producenci żywca wieprzowego w kraju są świadomi wzrostu lekooporności przy wysokim zużyciu antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Jest wiele przykładów w Polsce, gdzie udało się wprowadzić wiele programów produkcji wieprzowiny użycia bez antybiotyków. Jest to odpowiedź branży na dzisiejsze potrzeby świadomych konsumentów, którzy chcą zdrowo się odżywiać" czytamy w komunikacie związku.
Produkcja trzody chlewnej bez użycia antybiotyków wymaga znaczącej poprawy dobrostanu zwierząt, wprowadzenia zaawansowanych zasad bioasekuracji obiektów inwentarskich oraz odpowiedniego przeszkolenie pracowników. Więcej na ten temat można znaleźć tutaj.
Jak podkreślają przedstawicieli KZP-PTCH wzrost odporności na infekcje bakteryjne zarówno u macior jak i prosiąt uzyskuje się stosując preparaty ziołowe, programy szczepień, w tym autoszczepionki. Ponadto wszystkie maciory przed wprowadzeniem na czystą i zdezynfekowaną porodówkę są myte.
"Działania pojęte przez branżę w kierunku zmniejszenia stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej stoją w sprzeczności z wymową ostatniego raportu NIK dotyczącym tej kwestii. Jesteśmy przekonani, że nieprecyzyjne wypowiedzi na temat bezpieczeństwa żywności mogą prowadzić do obniżenia wizerunku polskiej żywności zarówno na rynku wewnętrznym jak i rynkach eksportowych" - podsumowują przedstawiciele KZP-PTCH.
Stanowisko Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej w sprawie stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej w kontekście ostatniego raportu NIK można znaleźć tutaj.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń