Trzoda chlewna
RSS-
03-07-2016,7:55
Probiotyki wpływają na lepsze zdrowie świń
Probiotyki zasiedlają przewód pokarmowy świń konkurując o miejsce z bakteriami i innymi patogenami. Obniżają także pH dzięki czemu bakterie, które lubią środowisko zasadowe nie mogą się tam namnażać. -
02-07-2016,15:15
Mięso wieprzowe drożeje z każdym tygodniem
Półtusze wieprzowe a także wyroby jak szynka, schab i kiełbasy drożeją z każdym kolejnym tygodniem. Za tę sytuację odpowiada kilka czynników jak spadek krajowego pogłowia świń a także trwający w najlepsze sezon grillowy. -
01-07-2016,9:25
Brakuje tuczników do uboju, a ich cena rośnie
Liczba oferowanych tuczników do uboju pozostaje niewystarczająca na potrzeby zakładów przetwórczych dlatego ich cena rośnie. W dniu 29 czerwca cena została ustalona na poziomie 1,63 €/kg WBC, co oznacza wzrost ceny o 3 centy. -
30-06-2016,12:30
Brexit zwiększy konkurencyjność brytyjskiej wieprzowiny
Dewaluacja funta będzie sprzyjała podniesieniu konkurencyjności brytyjskiej wieprzowiny na rynkach eksportowych oraz sprawi, że importowana przez Brytyjczyków wieprzowina stanie się mniej konkurencyjna w stosunku do tej produkowanej lokalnie. -
30-06-2016,8:30
Hodowcy świń muszą się dokształcać i doskonalić
Hodowcy i producenci świń powinni nieustannie uczestniczyć w szkoleniach i uzupełniać swoją wiedzę. Z danych GUS wynika, że wśród polskich rolników zajmujących się trzodą chlewną zaledwie 2 proc. posiada wyższe wykształcenie rolnicze. -
29-06-2016,16:05
Trwają kontrole gospodarstw wokół ogniska ASF
W wyznaczonych wokół ogniska ASF obszarach zapowietrzonym i zagrożonym kontynuowane są urzędowe kontrole gospodarstw w których utrzymywane są świnie. W obszarze zapowietrzonym znajduje się 8 gospodarstw z 3 859 sztukami świń.