Żywność z Polski dalej będzie trafiać do Japonii
Mleko i jego przetwory dalej będą trafiać na japoński rynek. Po blisko rocznych negocjacjach polskie służby weterynaryjne uzgodniły świadectwa weterynaryjne dla tych produktów.
Służby weterynaryjne, jak podaje TVP 1, pracują nad kolejnymi umowami handlowymi z Japonią, dzięki którym możliwy będzie także eksport mięsa na tamtejszy rynek.
Serwatka i mleko w proszku to dwa główne produkty, które znajdują obecnie odbiorców w Japonii.
- Mleko i jego przetwory trafią do Japonii
- Serwatka i mleko w proszku to główne produkty eksportowane do Japonii
- Służby weterynaryjne negocjują eksport do Japonii żywności na większą skalę
- Żywiec z Polski być może również trafi do Japonii
- Polska czeka na uznanie przez Japonię regionalizacji w związku z ASF
Sprawdź jak kształtują się ceny artykułów mleczarskich
Nadwyżki mleka będą zagospodarowane
Eksport artykułów mleczarskich na dotychczasowych warunkach był możliwy do lipca. Aby Polska mogła go kontynuować konieczna była renegocjacja świadectw zdrowia.
Służby weterynaryjne Polski i Japonii, jak podaje TVP1, właśnie uzgodniły i podpisały stosowne dokumenty.
- To jest uzależnione przede wszystkim od skuteczności działania naszych radców rolnych i ambasadorów, ale również od działań które wywiera na polskie ambasady i placówki minister - mówił dla TVP 1 Bogdan Konopka, Główny Lekarz Weterynarii.
Każdy rynek eksportowy jest obecnie bardzo ważny. Wskutek pandemii koronawirusa spadły ceny mleka, a także konsumpcja nabiału oraz jego eksport.
Kontynuacja handlu z Japonią daje więc szansę na sprzedaż nadwyżek produkcyjnych.
Ceny żywca wołowego nieznacznie wzrosły
Mięso, jaja oraz żywiec?
Służby weterynaryjne Polski wciąż prowadzą rozmowy z Japonią w sprawie przywrócenia na szerszą skalę handlu żywnością.
- W najbliższym czasie zostanie uzgodnionych kilka dokumentów weterynaryjnych na wywóz nie tylko mięsa i jego produktów, mleka i przetworów, jaj, ale również żywych zwierząt - mówił dla TVP 1 Bogdan Konopka.
- W dalszym ciągu czekamy na to, żeby Japonia zgodziła się na regionalizację rynku w zakresie wieprzowiny. Mam nadzieję, że to w tym roku uda się nam załatwić - mówił dla TVP 1 Wiesław Różański z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
Japonia przez wiele lat była jednym z największych odbiorców mięsa z Polski. Każdego roku nasz kraj sprzedawał tam wieprzowinę o wartości przekraczającej 75 mln euro.
-
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych|Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)