Żywność z Polski dalej będzie trafiać do Japonii

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
03-06-2020,11:30 Aktualizacja: 03-06-2020,11:20
A A A

Mleko i jego przetwory dalej będą trafiać na japoński rynek. Po blisko rocznych negocjacjach polskie służby weterynaryjne uzgodniły świadectwa weterynaryjne dla tych produktów.

Służby weterynaryjne, jak podaje TVP 1, pracują nad kolejnymi umowami handlowymi z Japonią, dzięki którym możliwy będzie także eksport mięsa na tamtejszy rynek.

Serwatka i mleko w proszku to dwa główne produkty, które znajdują obecnie odbiorców w Japonii.

  • Mleko i jego przetwory trafią do Japonii
  • Serwatka i mleko w proszku to główne produkty eksportowane do Japonii
  • Służby weterynaryjne negocjują eksport do Japonii żywności na większą skalę
  • Żywiec z Polski być może również trafi do Japonii
  • Polska czeka na uznanie przez Japonię regionalizacji w związku z ASF

cena przetworów mleczarskich, mleka, ser, odtłuszczone mleko w proszku, pełne mleko w proszku, masło

Sprawdź jak kształtują się ceny artykułów mleczarskich

Ceny masła i pełnego mleka w proszku w trzecim tygodniu maja wzrosły. Z kolei notowania serów i odtłuszczonego mleka w proszku spadły.    Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 18-24...

Nadwyżki mleka będą zagospodarowane

Eksport artykułów mleczarskich na dotychczasowych warunkach był możliwy do lipca. Aby Polska mogła go kontynuować konieczna była renegocjacja świadectw zdrowia.

Służby weterynaryjne Polski i Japonii, jak podaje TVP1, właśnie uzgodniły i podpisały stosowne dokumenty.

- To jest uzależnione przede wszystkim od skuteczności działania naszych radców rolnych i ambasadorów, ale również od działań które wywiera na polskie ambasady i placówki minister - mówił dla TVP 1 Bogdan Konopka, Główny Lekarz Weterynarii.

Każdy rynek eksportowy jest obecnie bardzo ważny. Wskutek pandemii koronawirusa spadły ceny mleka, a także konsumpcja nabiału oraz jego eksport.

Kontynuacja handlu z Japonią daje więc szansę na sprzedaż nadwyżek produkcyjnych.

żywiec wołowy, mięso, wołowina, cena, prywatne przechowywanie świeżego i schłodzonego mięsa z bydła

Ceny żywca wołowego nieznacznie wzrosły

Żywiec wołowy w skupie w połowie maja podrożał o 2% w porównaniu z poprzednim tygodniem. Jednocześnie jego cena była o 6% niższa niż w analogicznym okresie 2019 r.    Cena zakupu żywca wołowego w Polsce w dniach 11-17 maj w...

Mięso, jaja oraz żywiec?

Służby weterynaryjne Polski wciąż prowadzą rozmowy z Japonią w sprawie przywrócenia na szerszą skalę handlu żywnością.

- W najbliższym czasie zostanie uzgodnionych kilka dokumentów weterynaryjnych na wywóz nie tylko mięsa i jego produktów, mleka i przetworów, jaj, ale również żywych zwierząt - mówił dla TVP 1 Bogdan Konopka.

- W dalszym ciągu czekamy na to, żeby Japonia zgodziła się na regionalizację rynku w zakresie wieprzowiny. Mam nadzieję, że to w tym roku uda się nam załatwić - mówił dla TVP 1 Wiesław Różański z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Japonia przez wiele lat była jednym z największych odbiorców mięsa z Polski. Każdego roku nasz kraj sprzedawał tam wieprzowinę o wartości przekraczającej 75 mln euro.

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA