Wieprzowina będzie drożeć, drób tanieć. A wołowina prawie bez zmian
Ceny mięsa wieprzowego do końca roku będą o 17-20 proc. droższe niż w analogicznym okresie zeszłego roku - wynika z kwartalnych prognoz Agencji Rynku Rolnego. Stawki mięsa wołowego będą w drugiej połowie roku zbliżone do zeszłorocznych, zaś drobiu niższe.
ARR ocenia, że prognozowany na 2016 r. spadek produkcji żywca wieprzowego w Polsce i w innych państwach UE będzie skutkował wzrostem cen trzody chlewnej.
Żywiec wieprzowy ciągle drogi choć w Niemczech cena nie wzrosła
"Dodatkowym czynnikiem stymulującym wzrost cen będzie przewidywane ożywienie popytu eksportowego. Zespół Ekspertów przewiduje, że do września ceny skupu żywca wieprzowego będą rosły. W czwartym kwartale przewidywany jest sezonowy spadek cen, jednak ich poziom będzie o 17-20 proc. wyższy niż w analogicznych miesiącach 2015 r." - napisano.
Zdaniem Agencji, w 2016 r. nastąpi zmniejszenie krajowej produkcji żywca wieprzowego.
"Uwzględniając stan i strukturę pogłowia trzody chlewnej, IERiGŻ-PIB ocenia, że w pierwszej połowie 2016 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego mogła wynieść około 1.090 tys. ton (849 tys. ton mpc. 13 ), o 8 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2015 r. W drugiej połowie 2016 r. produkcja może ukształtować się na poziomie około 1.050 tys. ton (822 tys. ton mpc.), o 10 proc. niższym niż w tym samym okresie 2015 r." - napisano.
ARR oczekuje, że eksport wieprzowiny w 2016 r. wzrośnie do ok. 660 tys. ton wobec 647 tys. ton w 2015 r., zaś import pójdzie w górę do ok. 865 tys. ton z 829 tys. ton rok wcześniej.
Polska wołowina trafi do Arabii Saudyjskiej
"W 2016 r. krajowe spożycie wieprzowiny może ukształtować się na poziomie około 40 kg na mieszkańca, a więc niższym niż w 2015 r., kiedy mogło wynieść 41,7 kg. Będzie jednak ono większe niż w 2014 r., kiedy (według GUS) wyniosło 39,1 kg" - napisano.
"Biorąc pod uwagę deprecjację złotego oraz przewidywany spadek krajowej produkcji, przewiduje się, że po sezonowym spadku jesienią w ostatnim kwartale ceny skupu bydła w Polsce mogą wzrosnąć, ale będą kształtować się na poziomie zbliżonym do notowanego rok wcześniej" - informują eksperci.
W 2016 r. skala redukcji pogłowia krów będzie mniejsza niż w drugim półroczu 2015 r. "W rezultacie, w ocenie IERiGŻ-PIB, produkcja żywca wołowego w 2016 r. może wynieść około 878 tys. ton (460 tys. ton mpc.), o 3 proc. mniej niż w 2015 r." - napisano.
ARR ocenia, że konkurencyjność cenowa polskiej wołowiny na rynku unijnym sprzyja wzrostowi eksportu. "Przewidywany spadek produkcji wołowiny w drugim półroczu 2016 r. może przyczynić się do ograniczenia eksportu. W efekcie w 2016 r. wielkość sprzedaży może być zbliżona do uzyskanej w 2015 r. i wynieść około 435 tys. ton." - czytamy w raporcie.
Polski drób pojedzie do RPA
"Prognozuje się, że import asortymentu wołowego i cielęcego może wzrosnąć z 43 tys. ton w 2015 r. do 47 tys. ton w 2016 r." - dodano. Autorzy prognozy oczekują, że spożycie wołowiny w 2016 r. spadnie do ok. 1,5 kg na osobę wobec 1,6 kg przed rokiem.
"Na skutek rosnącej produkcji ceny skupu kurcząt brojlerów do końca 2016 r. będą kształtować się na relatywnie niskim poziomie. Przewidywany wzrost produkcji drobiu będzie równoważony popytem eksportowym oraz utrzymującą się wysoką konsumpcją krajową" - podają autorzy dokumentu.
ARR przewiduje, że w całym 2016 r. produkcja żywca drobiowego w Polsce wzrośnie o 11 proc., do 3,1 mln ton (2,2 mln ton mpc.). "W 2016 r. przewiduje się wzrost eksportu drobiu do 1,15 mln ton. Przesłankami do tego są są: przewaga cenowa polskiego drobiu na rynku unijnym, przewidywany wzrost konsumpcji drobiu w UE oraz rozwój unijnego eksportu drobiu stymulowany rosnącą konsumpcją globalną. Równocześnie ograniczająco na dynamikę wzrostu eksportu będzie wpływać duża konkurencja ze strony Brazylii" - napisano.
"Przewiduje się, że w całym 2016 r. import drobiu do Polski będzie nieco mniejszy niż w roku 2015. Podobnie jak w poprzednich latach będzie miał charakter uzupełniający dla oferty krajowej" - dodano.
Zgodnie z prognozą ARR konsumpcja mięsa drobiowego w 2016 r. wzrośnie do 28,8 kg na mieszkańca i będzie uwarunkowana spodziewanym wzrostem cen mięsa wieprzowego.